Банкеръ Weekly

Пари и пазари

"Искрата", която пали страховете


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

Изминалата седмица бе изпълнена с политически новини, които оказаха  минимално влияние върху основните емисии на облигации. Като цяло международните пазари на държавен дълг се намират във все по-видим страничен канал на движение на доходите - инвеститорите, макар и настроени за постигане на ръст, все още чакат по-ясна  картина на  средносрочното бъдеще.

В САЩ всички погледи бяха вперени в президента Тръмп -  очакванията за оттеглянето на страната от сделката за ядрената програма на Иран се материализираха. След обявяването на този ход в сряда вече имаше  сериозен ръст на цените на петрола, породен от очакванията за все повече несигурност в Близкоизточния регион. Въпреки това тя не се трансферира в търсене на трежърита - доходността по  десетгодишните от  тях отбеляза седмичен ръст от 3.1 базисни точки до 2.981%, като ключовото ниво от 3% бе преминато на няколко пъти в сряда. Както от "Ситигруп" отбелязаха в изказване пред Блумбърг, изглежда, че инвеститорите очакват "искрата", която би могла да запали сериозни негативни движения при цените на трежъритата.

Ръстове на доходността наблюдавахме и в еврозоната, въпреки че те бяха доста по-слаби от тези в САЩ. Европейските дългови пазари изглеждат застинали около текущите нива, като явно инвеститорите гледат към Марио Драги и екипа му в ЕЦБ за сигнали за намаляване на ликвидността на пазарите. През седмицата видяхме повишаване на доходността и по десетгодишните немски бундове - с 1.3 базисни точки, до 0.555 на сто. Сходните по срочност френски ДЦК измениха доходността си - с +1.4 базисни точки до 0.793 на сто.

Ръстовете в ядрото на еврозоната донякъде бяха ограничени от събитията, случващи се в периферията, и по-точно в Италия. В сряда вечерта  бившият премиер на страната - Силвио Берлускони, оттегли ограничаващите фактори за лидера  на "Северната лига" - Матео Салвини, и  сега той може да опита да формира правителство с популистите от "Пет звезди". Анализаторите изглеждат притеснени от политическите заявки на популистката коалиция, които са свързани със сериозно увеличение на бюджетния дефицит в Италия. Пазарите на ДЦК видяха сериозни разпродажби на италиански дълг, а  доходността по десетгодишните книжа се повиши с 13.1 базисни точки до 1.924 на сто. В същото време доходът, предлаган от периферията на еврозоната, остава апетитен за инвеститорите, които се насочиха към испанския дълг. Десетгодишната доходност по иберийските облигации приключи седмицата при ръст от едва 0.8 базисни точки до 1.299 на сто.

Във Великобритания инвеститорите пък  нетърпеливо очакват  решенията  на Бенк ъф Ингланд. Като цяло повишение на основната лихва сега изглежда почти невъзможно с оглед поредицата слаби икономически данни, но разкриването на бъдещите планове на гуверньора  Марк Карни се очаква  с интерес. В края на седмицата десетгодишните джилтове се търгуваха при доходност от 1.444 % и ръст от 4.6 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във