Банкеръ Weekly

Пътят на уискито

Ирландският Bushmills опиянява с мекия си вкус

Съперничеството между ирландците и шотландците на тази тема е от векове и те едва ли някога ще решат спора си - кой пръв е произвел вълшебната напитка уиски. Все пак ирландците имат едно голямо предимство - The Old Bushmills Distillery е най-старата лицензирана фабрика за уиски в света.

"Scotch" означава, че уискито е дестилирано и е отлежало в Шотландия (Scotland). "Irish" върху етикета пък е знак, че уискито е произведено в Ирландия (Ireland). За разлика от напитката, произведена в Шотландия, то минава през тройна дестилация и е с малко по-сладък вкус. Той се дължи на факта, че  бъчвите, в които отлежава, преди това са съхранявали шери или ром. Това е и повод за една от постоянните закачки между двата народа. Шотландците казват, че на ирландците не им се е получило от втория път, затова е нужна третата дестилация. А ирландците пък им отговорят, че третият път е за подобряване на качеството, което  само след две дестилации не е достатъчно добро.

Безспорно днес някои от най-добрите марки в света се дестилират в Ирландия. А според историците спор няма - производството  на уиски е започнало именно там. Първото писмено сведение датира от 1172 година. Няма точни данни и кога е пренесено в Шотландия - първият писмен източник сочи да е станало през 1494-та.

До 1950 г. всичките производители на малцово уиски са осъществявали целия процес на производство във фабриките си. Днес първия цикъл - производството на малца, извършват предимно външни компании.

Малко са тези, които биха отказали чаша Bushmills с лед, още по-малко, ако тя им е поднесена в дестилерията "Олд Бушмилс". Тук се пригответе  за още една изненада - малкото ирландско градче Бушмилс е приютило най-старата лицензирана фабрика за уиски в света. 

Името Bushmills е комбинация от името на реката - Буш, на чийто бряг е построена тя, и от английската дума за мелници - "mills", които в миналото били накацали по брега й. Днес от тях са останали само две. И самият град Бушмилс лежи на брега на тази река, на около 95 км от град Белфаст и на около 280 км от ирландската столица Дъблин. Жителите на малкото градче, които наброяват  около 2000 човека, гордо посрещат хилядите чуждестранни туристи, обсаждащи мястото заради дестилерията и околните забележителности.

През 1608 г. Sir Thomas Phillips получава разрешение да произвежда уиски от крал James I of England, въпреки че традиции за дестилиране на уиски се споменават в региона от 1276 година. Историите разказват, че войниците на английския крал Хенри II били повече от радостни да открият уникалния вкус на ирландското уиски. Тъй като не можели да произнесат келтското "Uisce Beatha" ("вода на живота"), те го съкращават на "Fuisce" и накрая на Whiskey.
Само няколко години след 1608 г. лондонското общество отдава почитaнията си на качеството на уискито, произведено в Old Bushmills Distillery. Ирландският алкохол става любим на гуляйджиите в британския двор на крал Джеймс. През 1784 г. дестилерията става и официално регистрирана компания. От 1740 до 1910-а ирландските имигранти пренасят почитта си към  вкуса на  Bushmills и в САЩ.
През 1947 г. Isaac Wolfson от Great Universal Stores купува Old Bushmills Distillery. Оттогава Bushmills процъфтява както навън, така и у дома и става предпочитаното уиски за изискания познавач.

Днес фабриката е и основна туристическа атракция в цяла Северна Ирландия. "Олд Бушмилс", която се намира в края на града, е отворена за посетители всеки ден от седмицата. Домакините организират обиколки, в които с помощта на екскурзовод преминавате през различни помещения, в които проследявате етапите на производство, дегустирате продуктите на дестилерията, а можете и да си закупите онзи, който ви е харесал най-много. 

За приготвянето на кехлибарената напитка фабриката използва вода от река Буш. Другата тайна на марката е 100-процентовият малц на ечемика, който се превръща в мекото уиски Bushmills с множество оттенъци.

Е, на добър път и... Slainte (наздраве, както биха казали ирландците)!

Facebook logo
Бъдете с нас и във