Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ирландски гигант в опаковките купува фабриката "Витавел"

В Комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление, с което ирландската компания в областта на производството на хартия и опаковки "Смърфит Капа Юръп" Б.В (Smurfit Kappa) уведомява за намерението си да купи 100% от капитала на "Витавел" АД и по този начин да придобие самостоятелен пряк или самостоятелен косвен контрол върху фабриката от Луковит. Това става ясно от съобщение, подадено до антимонополния орган. То не дава детайли по финансовите параметри по сделката.

Търговските дейности на засегнатите от придобиването предприятия в България са: производство на вълнообразен картон (велпапе), опаковки от велпапе, високопроизводителни кутии от велпапе (heavy duty), дисплеи, Bag in Box опаковки (за групата на "Смърфит Капа") и производство и продажба на велпапе и производство и продажба на опаковки от велпапе (за "Витавел").

Очаква се операцията да окаже въздействие върху съответните продуктови пазари в страната: за велпапе, опаковки от велпапе (хоризонтално припокриване) и за хартии за велпапе (ХВ) (предхождащ пазар). Сделката ще се отрази само на вътрешния географски пазар.

Искането от "Смърфит Капа" е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Smurfit Kappa притежава над 350 предприятия в общо 33 страни Европа и Америка, в които работят 45 000 работници и служители. Компанията притежава подобни предприятия и в Гърция и Румъния, а през миналата година е закупила още едно такова и в Сърбия. Дейността на Smurfit Kappa е свързана с производството и търговията на вълнообразен картон, опаковки от велпапе и други подобни изделия.

Българската фабрика "Витавел" АД е създадена през 1970 година в град Луковит. През 1995 година предприятието е приватизирано от работническо-мениджърския екип "Витавел инвест" АД. В момента дружеството контролира 84.90% от акциите с право на глас, останалите са притежание на дребни инвеститори. През последните три години компанията е на загуба. Броят на служителите в нея е почти 150.

Facebook logo
Бъдете с нас и във