Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ирландски активи за 100 млрд. евро напуснаха Лондон

Акции на ирландски компании за 100 млрд. евро са прехвърлени от Лондон в Брюксел през уикенда, следвайки задълбочаването на разделението на пазарите на Великобритания и на Европейския съюз след отделянето на Острова от общността. Вложенията в 50 фирми, регистрирани на ирландската фондова борса, са преминали от лондонския депозитар за ценни книжа на Euroclear - една от най-големите клирингови къщи в света - в поделението й в Брюксел.  

Двугодишният проект за прехвърляне на вложения за милиарди евро между депозитарите, които съхраняват активи от името на титулярите и финализират трансферите между сметките на потребителите, е необичаен. Компаниите и инвеститорите не местят често корпоративни книжа от клиринговите къщи - жизнено важна, макар и не чак толкова лъскава част от пазара, където се осчетоводяват сделките и активите се прехвърлят от продавача на купувача.

BREXIT обаче промени мрежата от трансгранични връзки на финансовите пазари в Европа. Уникалното в случая е, че Ирландия единствена сред държавите от еврозоната няма собствен депозитар за ценни книжа и фондовото й тържище използва бригатската система за регистрация Crest.

Около 90% от всички акции, които се котират на ирландската борса, са регистрирани и в Лондон и за инвеститорите беше далеч по-лесно да оформят сделките с депозитите, които държат по сметка в "Бенк ъф Инглънд". Само една трета от транзакциите с ирландски ценни книжа се изпълняват в евро, като лъвският пай е в британски лири и в щатски долари.

Регулаторите на ЕС полагат усилия да намалят зависимостта си от лондонското Сити в сферата на финансовите услуги откакто Обединеното кралство обяви, че няма да се придържа към стандартите на общността. Оторизираните органи на еврозоната искат и по-голям директен контрол върху деноминираните в евро активи, за да потушат опасенията, че държавите извън блока могат да наложат санкции, които ощетяват пазарната инфраструктура. Акции на блока със среднодневен търговски оборот, надхвърлящ 8 млрд. евро, вече са прехвърлени от Лондон в ЕС, както и деривативи в евро с около 20% дял от общия оборот на пазара на финансови производни. 

Това е колосално усилие за всички участници, без прецедент в историята, твърди Хардийп Тамана - управителен директор на Avenir - най-големият ирландски регистратор на дългове. 

Въпреки че са собственост на една и съща компания-майка - Euroclear - британското и белгийското поделение са юридически независими. Което налага фирмите и банките да правят промени на договорите и на инструкциите за сетълмент. 

Прехвърлянето изисква одобрението на фирмените акционери и мнозинството от тях са подготвили документите седмици преди през февруари да изтече крайния срок, определен от Euronext - най-голямата европейска борса, която е собственик и на ирландското фондово тържище. Някои базирани в Лондон инвестиционни банки също бързат да обновят процедурите по обработката на сделките и да предотвратят камара провалени търговски операции през идните дни. 

Брюксел даде временно разрешение на инвеститорите от ЕС да продължат да използват основния британски депозитар за ценни книжа след отделянето на Острова от единния пазар. Целта беше да се даде повече време на пазарните участници да подготвят прехвърлянето на активите в еврозоната. Това разрешение изтича в края на юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във