Банкеръ Daily

Пари и пазари

Иран тества транзитен коридор за руски стоки за Индия

Иран съживи замразения проект за нов търговски маршрут, по който ще се превозват руски стоки до Индия. Държавната корабна компания на Ислямската епублика е започнала първия трансфер през транзитния коридор, съобщава официален представи на иранските пристанищни власти.

Руският товар е от два контейнера от по 12 м всеки, съдържащи дървени ламинирани плоскости с тегло 41 тона. Той е отплавал от Санкт Петербург за пристанището Астрахан на Каспийско море, обяви на 11 юни държавната информационна агенция на Иран (ИРНА), цитирайки Дариуш Джамали - директор на съвместния иранско-руски терминал в Астрахан. В съобщението не се уточнява конкретната дата на, на която е потеглил въпросният товар, описан като предварителен "пилотен" трансфер за тестване на коридора, нито се дава спесификация на стоките в него. 

От Астрахан корабът ще прекоси Каспийско море до северното иранско пристанище Анзали и товарът ще бъде превозен по шосе до южния порт Бандар Абас на Персийския залив. След което ще бъде натоварен на кораб и изпратен до индийското пристанище Нава Шева, съобщава ИРНА.  

Дариуш Джамали е заявил, че трансферът се координира и управлява от държавната компания на Ислямската република "Шипинг лайнс груп" и от регионалните й офиси в Русия и Индия и се очаква да продължи 25 дни. 

Откакто Западът наложи санкции и ембарго на руски стоки заради войната в Украйна, иранските официални власти имат мерак да съживят буксуващия проект за изграждане на т. нар. "Транзитен коридор север-юг", който Техеран използва, за да свърже Русия с азиатските експортни пазари. Планът включва и строежът на шосейна връзка, по която да се прехвърлят стоките, пристигащи на иранските пристанища на Каспийско море, до югоизточния порт Чабахар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във