Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Иран печели от ембаргото срещу Катар

Измина година, откакто Саудитска Арабия и трима от арабските й партньори (Бахрейн, ОАЕ и Египет) наложиха санкции срещу Катар заради връзки с Иран и за предполагаема подкрепа и финансиране на терористи. Ако човек вярва на саудитците, ембаргото е огромен успех, позволил на престолонаследника - принц Мохамед бин Салман, да игнорира съседа си от Залива като прекалено незначителен, за да се занимава с него. Съветник на кралския двор пък се похвалил в "Туитър" през март (като цитирал принца), че на Саудитска Арабия не й липсва нищо, докато Катар е лишен от всичко. 

Тези твърдения са доста преувеличени. Защото числата показват, че ембаргото, отрязало връзките на Доха по суша, въздух и вода, не е постигнало целта си. По данни на МВФ вносът  и износът  на страната са се увеличили и тя е напът да реализира бюджетен излишък през тази година. Икономиката й пък нараства по-бързо, отколкото на повечето й конкуренти. Или, както обобщава Дейвид Робъртс - доцент в лондонския Кралски колеж, прекалено трудно е да се повярва в успеха на блокадата. Защото Катар не капитулира и нито една от големите държави в света не се присъедини към санкциите. 

В интерес на истината  първоначалният натиск върху Доха е жесток. Националният фондов пазар загуби повече от 7% само за един ден в резултат на бягството на чуждестранни капитали от Катар. Вносът падна с 40% след  юни 2017-а. Растежът зацикли, цените на храните нараснаха, а свръхпредлагането на недвижими имоти и на хотелски площи - един от източниците на доходи, се превърна в излишен товар заради пресъхналия  поток  от туристи от Саудитска Арабия. Това са констатации на Зиад Дауд - главен икономист за Близкия изток в "Блумбърг икъномикс". Дауд добавя, че Катар плаща повече за вноса си, но пък има достатъчно дълбоки джобове и може да си го позволи. 

Всъщност именно дебелият портфейл стабилизира емирстото. То прехвърля маршрутите за транспорт и за внос на стоки през други държави като Турция и Иран  и започва да внася храни от Анкара и крави по въздуха от Шатите. Саудитска Арабия и ОАЕ изтеглят 30 млрд. щ. долара от катарските банки - нищожна част от натрупаните в държавния фонд на страната 320 млрд. долара. Ръководството му заделя 20 млрд. долара в подкрепа на националните кредитори. А след това правителството укрепва икономическите си връзки със световните сили, като потвърждава плановете си да инвестира 35 млрд. долара в САЩ до 2020-а и увеличава дела си в най-големия руски производител на суров петрол "Роснефт". Катар харчи милиарди за оръжия от Франция, Италия, Великобритания и Америка и купува изтребители, ракети и бойни кораби. Същевременно продължава да строи пътища и стадиони за домакинството на финалите за Световното първенство по футбол през 2022-ра. 

От самото начало ембаргото е сложен казус за Вашингтон. Саудитците го обявяват няколко седмици след първото задгранично посещение на Доналд Тръмп в кралството в качеството му на президент. Първоначално Тръмп подкрепя санкциите, въпреки че те разделят членовете на администрацията му заради дългогодишното сътрудничество между двете държави. Тогавашният американски държавен секретар Рекс Тилърсън пък прави и невъзможното, за да увери катарците, че остават близки приятели на американците. Самият Тръмп претърпя поредната си метаморфоза от защитник на ембаргото до възхваляващ емира на Катар за антитерористичната му политика. 

Основният проблем на Щатите е, че изолацията на Доха хвърля страната в прегръдките на Техеран, защото ползва въздушните и плавателните маршрути на Иран. В момента Катар смята ислямската република за потенциален партньор и за единствената й врата към света. Според оценката на Майкъл Грийнвалд - бившо аташе на щатското финансово министерство в Катар и Кувейт, "Иран е единственият победител" от разделението в Залива. Висш служител в Белия дом твърди, че администрацията на Тръмп е съгласна с тази оценка и се опитва, засега безрезултатно,  да накара предвожданата от Рияд коалиция да сложи край на санкциите и да възстанови връзките с Доха. 

Засега като най-траен ефект от ембаргото се очертава промяната на навиците. Катарски банкер се оплаква, че ще прекара отпуската си в малък швейцарски град вместо в Лондон или Париж, за да не се натъкне на саудитци или на почиващи от емирствата. Не  за пренебрегване е и фактът, че макар фондовият пазар на Катар да се съвзе от шока, той все още е с 10% под стойността си отпреди санкциите. Освен това - въпреки че финансовото министерство огласи бюджета за 2018-а с по-високи разходи за училища и болници, то "пропусна" да отбележи 25-процентното увеличение на дефицита през 2017-а. Нещо повече, лъвският пай от новите бюджетни харчове ще са за отбрана и сигурност. Но дори в този случай Доха ще има достатъчно активи, за да финансира дефицитите до 2133-а, пресмята Дауд от "Блумбърг икъномикс". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във