Банкеръ Daily

Пари и пазари

Иран е открил ново петролно находище

Иранският президент Хасан Рохани съобщи за новото находище на митинг в град Язд.

В Иран е открито ново петролно находище в югозападната част на страната. Това съобщават Асошиейтед прес и ТАСС, цитирайки изказване на иранския президент Хасан Рохани на митинг в град Язд. То имало запаси от 53 млрд. барела суров петрол.
Според съобщението петролното находище се намира в югозападната провинция Хузестан и е на площ от 2.4 хиляди квадратни километра.
Това се очертава като второто по големина петролно находище в Иран, след известното в Ахваз, което е със запаси от 65 млрд. барела.

Хузестан е остан (провинция) с площ 64 055 кв. километра. Намира се на североизточния бряг на Персийския залив. Административен център на областта е град Ахваз. Тази иранска провинция е позната и с още едно име - Арабистан. Наименованието на региона идва от първите обитатели на тези земи, персийското племе на хузите, които населявали тези земи до създаването на империята на Ахеменидите. Официалното название на областта Хузестан е окончателно утвърдено с декрет на шахиншаха Реза Шах Пахлави през 1923 година. До 1925-а територията на днешен Хузестан се намира под протектората на Британската империя.

В миналото районът е считан за житница на Месопотамия и Персия. Хузестан е богат на нефт и природен газ, поради което е бил обект на нападения от страна на съседен Ирак. В Хузестан се намира и най-голямата ВЕЦ в Иран.

Ислямска република Иран е държава в Югоизточна Азия, наричана в миналото и Персия. Тя е 17-а в света по територия с площ 1 648 195 кв. километра. Населението ѝ е около 75 млн. души. Страната е смятана за регионална сила и има важно геополитическо значение със своето стратегическо разположение между Близкия изток, Централна Азия и Южна Азия и със значителните си запаси от нефт и природен газ.

Столица на Иран е град Техеран, най-големият град и най-важният политически, културен и стопански център в страната.

Иран е на второ място по добив на нефт в ОПЕК, държи 10% от световните нефтени запаси (на трето място). Страната е на второ място по запаси от природен газ в света (след Русия). Има потенциала да се превърне в енергийна суперсила. Промишлената инфраструктура обаче става все по-неефективна заради остаряване.

Голяма част от газовите запаси на Иран остават неразработени. Но страната ще бъде принудена да го направи, защото около 75% от електроенергията, произвеждана в страната (33 000 мегавата мощности), идва от електроцентрали, работещи с природен газ. Останалите 18% идват от нефт, и около 7%  от ВЕЦ. Иран строи също така слънчеви, вятърни и геотермални електроцентрали.

Бързият растеж на населението и икономиката са причина потреблението на електроенергия да се увеличава. Правителството се стреми да задоволява тези нужди чрез строителството на нови газови ТЕЦ, както и на АЕЦ.

През последните години САЩ наложиха поредица от санкции, засягащи търговията, кредитирането и инвестициите в Иран. Има ограничения за износа на петрол, като облекчаването на санкциите и достъп до петролните авоари на Иран се обвързва със замразяване на ядрената му програма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във