Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Ипотекираните жилища заливат пазара

Постоянно увеличаване на сделките с ипотекирани имоти, преминали в собственост на кредитодателя, се наблюдава през последните месеци. Причините са ясни - понижените цени на тези жилища изкушават хората с налични пари или тези, които имат достъп до банков кредит. Всяка седмица в сайтовете на отделни съдия-изпълнители, които предлагат на търг апартаменти на неплащащи длъжници, се появяват апетитни оферти. Една от последните продажби, която бе обявена и трябва да стане в края на август, е за добре поддържано и ремонтирано жилище от 50 кв. м в един от най-скъпите райони на столицата - ж.к. Яворов, като началната цена е 50 хиляди лева. При добри предложения цената по време на търга обикновено се вдига от порядъка на 3-5%, така че всеки сам може да прецени колко изгодна е подобна сделка, при която стойността на квадрат е около 500 евро. Само преди година, година и половина квадратният метър в този централен софийски район не падаше под 1500-1800 евро.
На пазара в София все повече се предлагат и жилищата по трийсетина хиляди лева, въпреки че в повечето случаи става дума за панелки в Люлин, Ботунец или Овча купел с площ 40-60 квадрата. Но за такава сума преди началото на кризата можеше да се купят 4-5 кв. м жилище, припомнят брокери. Подобни оферти има и за апартаменти в по-големите градове на страната. В Пловдив за 32 хиляди лева може да се купи апартамент от 68 кв. м, във Варна за 42 хил. лв. е обявен за продан нов апартамент с пазарна сотйност около 80 хил. лв., в Стара Загора за 30 хил. лв. се предлага апартамент от 65 квадратни метра.
Според агенции за продажба на недвижимости, сделките с ипотекирани жилища на търгове при съдия-изпълнител или директно от длъжник, който продава, за да се издължи на кредитора, вече са почти половината от пазара. Сега е времето на хората с възможности не само да придобият много изгодно жилище в столицата или по-големите областни центрове, но и да защитят парите си от инфлацията, коментират експерти. Освен евтините жилища се предлагат и луксозни, които обаче са 3-4 пъти под стойността им отпреди година. Например апартамент от 140 кв. м в столичния кв. Лозенец, на бул. Яворов, тръгва на търг с цена от 273 хил. лв., което прави по около 950 евро на квадрат. Ако първата продажба не успее, вероятно цената ще слезе още поне със 100-150 евро на квадрат, което е изгодно за район с едни от най-високите цени от години.
Според специалистите, ако тенденцията да се предлагат за продажба все нови и нови имоти се запази, до края на годината те ще увеличат пазарния си дял до над 50 процента. Предпоставките за това са налице, още повече, че част от преминалите във владение на кредиторите жилища се пускат за продажба и чрез отделни агенции при улеснени за купувача условия, тъй като процедурата при съдия-изпълнителя е все още доста тромава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във