Банкеръ Daily

Пари и пазари

IPO-то на „Дронамикс Кепитъл“ ще е на 2 декември

„Дронамикс Кепитъл“ ЕАД получи одобрение от „Българска фондова борса“ за първично публично предлагане на акции на Beam пазара на растеж, съобщиха от компанията. Тя ще търси да набере максимално допустимия размер от 3 млн. евро, като предложи на инвеститорите 5 334 081 броя привилегировани, безналични, поименни Клас Б акции. Номиналната стойност на предложените акции е 1 лв., а емисионната стойност e фиксирана на 1.10 лв. за една нова акция. Аукционът по предлагането на акциите ще се проведе в рамките на една борсова сесия на 2 декември 2021 г. по метода на най-големия остатък, като в случай на по-голям интерес и презаписване, акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори. Водещ мениджър по предлагането е инвестиционният посредник „Карол“ АД.

„Дронамикс Кепитъл“ е специално създадено дружество с цел да се предостави достъп на инвеститорите до технологичния стартъп "Дронамикс", който от 2014 г. работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията оперира паневропейска мрежа за дронпортове, която обхваща повече от 35 летища в единадесет европейски държави.

"Намираме се в ключов момент в разработването на услугата за доставки с нашия безпилотен самолет "Черния лебед". Радваме се, че имаме възможност да наберем средства чрез „Българска фондова борса“, което ще ни помогне в плановете ни за първи търговски полети през 2022 г., а също така ще даде възможност на инвеститорите да се присъединят към нас преди следващия планиран инвестиционен рунд, веднага след като започнем да летим“, заявява Свилен Рангелов, главен изпълнителен директор и съосновател на DRONAMICS.

Пазарът BEAM вече се доказа като отличен инструмент за набиране на средства за иновативните компании в България. „Структурата, която използваме с листването на „Дронамикс Кепитъл“, цели да задоволи нарастващия инвеститорски интерес. Ние имаме вече над 40 ангел инвеститора от цял свят, но както нашата мисия е да демократизираме авиацията, така и желанието ни с това листване е да демократизираме достъпа до високотехнологични компании от ритейл инвеститорите“, отбелязва Свилен Рангелов. Първият произведен самолет в пълни размери на "Черния лебед" ще бъде представен публично на 7 декември, а първите полети трябва да са през 2022 година.

Създателите на „Дронамикс“ искат да революционизират транспорта на стоки като се съкратят разходите и времето за доставка. За целта компанията разработва нов тип товарен самолет („Черният лебед“). Той е малък, безпилотен и изключително икономичен и може да транспортира 350 кг на над 2500 километра. С него спестяват над 50% от нормалните разходи за дейността. В момента самолетът лети посредством щадящо околната среда гориво E 10, а към 2023 г. той ще премине към абсолютно чист биоетанол, казват от фирмата.  

Самолетът няма нужда от специализирана и скъпа инфраструктура, за да излита и каца, което му позволява да достига и до труднодостъпни места. Освен това няма нужда от товаро-разтоварителна техника за подготовка на полета. Амбициите са „Дронамикс“ не само да произвежда транспортни самолети. Компанията планира да разполага с цялата инфраструктура за организация и изпълнение на транспортни услуги с бързината на въздушния транспорт при рентабилността на сухопътния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във