Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йотингер призова ЕС да подсигури доставките на газ за Украйна

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер призова Европейският съюз да подсигури доставките на газ за Украйна, в случай че Русия спре да снабдява съседката си.

"При спешна необходимост трябва да бъде възможно да се доставя газ от страни от Европейския съюз на Украйна", посочва еврокомисарят в интервю за германския вестник "Билд". Той допълва, че сега газовите хранилища са почти наполовина пълни, като до началото на зимата те трябва да бъде запълнени изцяло.

Йотингер все пак не вярва руският президент Владимир Путин да иска да превърне доставките на енергийни източници в инструмент на политиката си. Той уточнява, че ЕК подготвя анализ за срещата на високо равнище на ЕС през октомври за опасностите от газова криза за държавите членки. "В момента има шест страни, които на 100% зависят от Русия, от които четири получават директно газ от нея без той да минава през Украйна", допълва той.

"Най-голямата опасност, според мен, е транзитът да бъде възпрепятстван. За това би могло да има редица причини, атентати, например. Тогава България и Словакия биха били напълно отрязани от доставките", посочва еврокомисарят.

Йотингер заедно с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън участват в регионална среща на високо равнище в Минск, посветена на договора за асоцииране, сключено между Киев и Брюксел, където ще бъдат и президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Петро Порошенко.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във