Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йоан Златоуст печели приятели и врагове със своето красноречие

На днешния ден почитаме паметта на св. Йоан Златоуст (349-407 г.) - една от най-значимите личности в историята на Православната църква. Той е един от тримата "светители" - "вселенски учители", наравно с Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Йоан Златоуст е забележителен проповедник и богослов, оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само блажения Августин (13 ноември 354 - 28 август 430 г.) - една от най-важните личности в развитието на западното християнство. В римокатолицизма той е светец и Отец на Църквата). Най-известна е "Св. Божествена литургия на св. Иоан Златоуст", която се извършва през цялата година, освен в дните, през които е предвидено да се извършва св. Василиева и св. Преждеосвещена литургия.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 година. Чества се на 13 ноември, на 27 януари - Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст, и на 30 януари - Деня на св. Три Светители (заедно със св. Василий Велики и св. Григорий Богослов).

Йоан Златоуст е роден в Антиохия Сирийска в гръко-сирийско знатно семейство. Баща му Секунд бил военачалник, а майката му Антуса изповядвала християнската вяра. Йоан учи при софиста Либаний и философа Андрагафий в родния си град, а по-късно в Атина красноречие и философия.

Покръстен е в 369 г. и става аскет. През 381 г. е в сан дякон, в 386 г. в сан презвитер. Оттогава славата му расте и е наречен "Златоуст" заради неговото красноречие. По това време пише поредицата проповеди "Срещу евреите", която поставя началото на антиюдаистичната традиция в християнската църква. През 398 г. презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол.

Неговата смела и безпристрастна проповед му спечелва приживе много врагове - както сред управляващата аристокрация, така и някои църковни кръгове. На Халкедонския събор в 403 г., свикан от неговия враг, александрийския патриарх Теофил, е лишен от сан, но паството му го връща на патриаршеския престол. Като патриарх на Константинопол, три пъти е бил изпращан на заточение поради намесата на светската власт в делата на църквата.

До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и преследване, но не прекратява своята мисионерска и проповедническа дейност. Императрицата Евдодсия го заточава в Кавказ, в арменския град Кукуз, след това (406 г.) в далечния Питиунт (днешния Пицунда) на кавказкия бряг на Черно море.

Йоан Златоуст почива в заточение на 14 септември през 407 г. в град Комана Понтика по време на св. Литургия, след причастие със Св. Тайни.

Литературното наследство на Йоан Златоуст - трактати, писма (около 240) и проповеди, е колосално. Съхранили са се повече от 1900 ръкописи с негови съчинения. Те се компилират и цитират от негово време досега от огромно число по-късни автори. Преведен е на почти всички езици. Най-пълното издание на съчиненията му излиза в печат в Париж през 1718-1738 г. в 13 тома. Едно от най-значителните му творения са тълкуванията му върху посланията на св. ап. Павел (34 беседи).

Мощите на Йоан Златоуст се пазят във Вселенската партриаршия, наричана още Цариградската или Константинополската патриаршия - автокефална поместна православна църква, в църквата "Свети Георги Победоносец". Това е катедралната църква на патриаршията от 1600 година. Тя е разположена в цариградския квартал Фенер, на северозапад от историческия център на стария Константинопол в близост до Великата школа и до българската църква "Свети Стефан".

"Свети Георги" е относително малка църква, особено като се вземе предвид статуса ̀и в православния свят. Тя е скрита зад високи стени, издигнати, за да не привлича нежелани погледи в ислямската имперска столица. Църквата има семпла външна фасада, но е богато украсена отвътре. Зад църквата са офисите на патриаршията и Патриаршеската библиотека.  Днес църквата е поддържана финансово от дарения от православни християни от други страни.

Йоан Златоуст е представян в изкуството като пчели и гълъб.

Йоан Златоуст е покровител на Константинопол - градът, който носи името на римския император Константин Велики, избрал го за място на новата си столица. Светецът покровителства и епилептиците, лекторите, ораторите, проповедниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във