Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНВЕСТИТОРСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ СА УМЕРЕНО ПОЗИТИВНИ

След като преди седмица широкият борсов индекс BG40 постави поредния си рекорд, инвеститорите взеха единодушно решение да атакуват още по-задружно и резултатът от това е налице - в понеделник индикаторът приключи сесията с нова рекордна стойност от 144.24 пункта! Повод за радост, безспорно, но дали не е рано за шампанското?
Доколкото индексите дават оценка на инвеститорските настроения, у нас те успяха да уловят пулса на пазара, който поне засега остава умерено позитивен. Оптимизъм се наблюдава и на други фондови пазари от региона и в този смисъл случващото се на БФБ - София не е изключение. Подобни висини достигнаха и други пазарни индекси от Централна и Източна Европа, но като че ли на местно ниво позитивната вълна се оказа недостатъчно силна. Доказателство за това е неувереното движение на индекса ветеран SOFIX, който веднага след последната върхова стойност на BG40 отчете спад до 875.46 пункта.
Основен виновник за понижението на SOFIX бяха акциите на Албена АД, които поевтиняха сериозно във вторник. Разпродажба на 1500 книжа смъкна цената на курорта с около 10 лева - до ниво от 68 лева за акция. Макар да има техническо обяснение за случилото се, обективна причина за срива нямаше. Просто нечий клиент реши да продава на всяка цена, а изтънялото за момент търсене позволи цената да падне толкова много. Веднага след това търсенето запълни появилия се широк спред, но дори и след няколко сделки на по-високи нива средната цена за деня се оформи на 74.05 лв. за акция.
За да бъде още по-черна картинката във вторник, акциите на Петрол, чието тегло в SOFIX е доста голямо, отбелязаха поредния си лош ден, слизайки до нива от 3.50 лева за акция. На този фон дори повишението при Софарма (8.65-8.70 лв.), ДЗИ (91.50-91.90 лв.) и Централна кооперативна банка (6.30-6.40 лв.) не успя да подкрепи индекса.
Въпреки ръста на другия индикатор - BG40, повечето компании, включени в неговото изчисляване, не показаха кой знае каква резултатност. Всъщност основна вина за повишението имаше поскъпването на компании като Одесос (98 лв.), М+С Хидравлик (160 лв.) и Хидравлични елементи и системи (86-88 лв.), които поради високата си в абсолютна стойност цена на акциите си имат и най-голямо тегло при изчислявена на индекса. Така се стигна до рекорда от понеделник, както и до неговото повторение два дни по-късно.
Книжата на останалите активно търгувани компании се разменяха разнопосочно, но без сериозни движения в цената. Единствено холдинговите компании имаха конкретен повод за повече емоции. В края на февруари изтече срокът за предоставяне на консолидираните им отчети и повечето инвеститори реагираха придимно на такъв род новини. Изненади в счетоводните записи е трудно да се откроят, но това не попречи на някои спекуланти да търгуват за втори път едни същи данни. Не така стояха нещата при Доверие обединен холдинг, който преди няколко месеца извърши интересно преструктуриране на портфейла си. Независимо че преобладаващите очаквания бяха за лоши резултати, действителността се оказа още по-неприятна. Последва спад от 8-9% за деня до спасителното засега ниво от 3.50-3.55 лева за дял. Но, това е пазарът - за всекиго по нещо. За някои - поводи за радост, за други - не.

Източник на използваните данни е Българска Фондова Борса - София АД. Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Клиенти на автора притежават компенсаторни инструменти и акции от някои цитирани дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във