Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорският оптимизъм повиши доходността по основните емисии

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Пролетта като че ли бавно настъпва и на световните финансови пазари, където, въпреки все още бушуващата пандемия Covid-19, вече се виждат първите признаци на пробуждане на апетитите за риск, съпроводени с отхлабването на мерките за борба със заразата в редица страни. Инвеститорският оптимизъм през седмицата даде своето отражение върху глобалните пазари на държавни дългове, където започнахме да ставаме свидетели на известни разпродажби и повишение на доходността по основните емисии.

В ядрото на еврозоната това бе ясно видимо. След успешния аукцион за френски дългове в четвъртък, където наблюдавахме по-високи от очакваните коефициенти на покритие, инвеститорите започнаха да разпродават дълговете на страните от ядрото на валутния съюз. Така търсената от инвеститорите доходност по десетгодишните немски бундове приключи седмицата при ръст от 8 базисни точки до минус 0.506%, докато сходните по матуритет френски ДЦК видяха седмично повишение на доходността с 12.4 базисни точки до 0.014 процента.

В периферията на еврозоната движенията бяха сходни, което показа, че инвеститорите се намират в условията на истински полет към риска. В допълнение към това, решението на немския конституционен съд от вторник, с което де факто обяви програмата за количествени улеснения на ЕЦБ за незаконна, като остави на евроцентралните банкери срок от три месеца за корекции, оказа своя натиск върху най-нуждаещите се страни от Южна Европа. Испания пласира изключително успешно 20- и 30-годишни дългове. Доходността по десетгодишните иберийски книжа отбеляза седмичен ръст от 15 базисни точки до 0.873 процента. Сходно бе и движението и при италианските облигации, където десетгодишният матуритет видя ръст от 20.1 базисни точки до 1.964%, като неслучайни премиерът на Ботуша - Джузепе Конте, бе един от главните противници на немското решение.

В САЩ основната новина дойде за пореден път от Белия дом. След като президентът Тръмп не спря да обвинява Китай за това, че Covid-19 e изкуствено създаден в лаборатория в Ухан, което лидерът на Китайската комунистическа партия - Си Дзинпин, решително отхвърли, анализаторите очакваха нова порция търговски войни и санкции. Вместо това, изненадващо, те получиха възможност за нови преговори, което бе прието изключително позитивно. Така бе налято допълнително гориво в машината на рисковите активи, а трежъритата бяха разпродадени. Доходността по десетгодишната американска емисия се повиши с 8.6 базисни точки през седмицата, достигайки до 0.70 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във