Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите заложиха на сигурно

И след срещата между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози на 16 август, посветена на дълговата криза в еврорегиона, инвеститорите не получиха категорични и конкретни мерки за ликвидиране на проблемите. Лидерите на двете най-големи икономики в еврозоната се споразумяха за по-близко сътрудничество между страните членки, за по-строги правила за бюджетните дефицити и за хармонизация на корпоративните данъци. Но отхвърлиха идеите да се увеличи размерът на европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), както и за издаване на общи еврооблигации. Според изчисления на института IFO на база на лихвения спред между немските облигации и книжата на останалите страни от еврозоната подобна емисия би струвала на Германия около 47 млрд. евро на година и очевидно е крайно неприемлива за кабинета на Меркел.
Френско-германската стратегия доведе до нов скок на немските държавни ценни книжа, съответно до спад на доходността им. Инвеститорите потърсиха сигурност в тях и заради продължаващия натиск върху фондовите пазари. При германския индекс DAX червеният цвят отново преобладаваше - котировките в края на седмицата бяха около 5620 пункта. В същото време еврозоната отчете минимален ръст на икономиката за второто тримесечие на 2011 г. от едва 0.2% спрямо първите три месеца. Това са най-лошите данни за БВП в региона, откакто общността се измъкна от рецесията (на теория) в края на 2009-а. Двегодишните немски облигации, които са най-чувствителни към паричната политика, понижиха доходността си до 0.59%, а десетгодишният дълг се търгуваше при нива от 2.10% - най-ниската доходност за последната година. Неблагоприятните перспективи за икономическия растеж, успоредно с очакванията за ниска инфлация, означават, че Европейската централна банка не е далеч от момента, в който ще направи обратен завой в монетарната си политика, сиреч отново да започне да сваля основната лихва.
Отвъд Океана акциите също продължиха да слизат надолу, а щатските ДЦК достигнаха рекордно ниски нива на доходност. За първи път десетгодишните американски облигации се търгуваха под 2%, като на 18 август те можеха да бъдат купени при доходност от 1.99 процента. Причината за повишеното търсене отново е бягството на инвеститорите от рискови активи и насочването им към спасителния остров на американския държавен дълг. Борсовият индекс SP 500 се смъкна до 1135 пункта, губейки над 6% само за няколко дни. Двегодишните книжа също потънаха до ново дъно на доходността от 0.17 процента. Краткосрочните книжа са обречени да останат близко до текущите нива, ако Федералният резерв спази обещанието си да запази целевата лихва за кредитите овърнайт между търговските банки близка до 0% поне до средата на 2013 г., за да стимулира икономиката.

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook logo
Бъдете с нас и във