Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите залагат на производството

Възможностите за започване или разширяване на производството на чуждестранните  компании  у нас продължава да ги привлича  и в началото на тази година. Държавата поощри някои от тях със сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите. Други пък продължават бизнеса си, след като са опитали сладостта на печалбата тук. Проектите са в различни отрасли и в няколко града у нас. По данни от Министерството на икономиката компаниите продължават да разглеждат различни опции за развитие на своята дейност. Някои от тях пристъпват към  проектите с идеята да разширят своя бизнес в онези пазари, на  които вече работят. Други пък купуват вече разработен бизнес, в който не са особено силен играч, за да увеличат експорта и пазарното си присъствие.

Безспорно инвестициите в производството са по-ценни за икономиката ни, тъй като означават заетост,  приходи и повече данъци в бюджета. България предлага добра база за разширение на бизнеса у нас, особено в индустриалните зони, където условията позволяват бързо да се започне  дейност.

Немската "Шпинер" строи нов завод

Турско-германската фирма, регистрирана в Пловдив -  "Шпинер България" ООД, ще изгради нов завод в "Тракия икономическа зона", в община Куклен. Министърът на икономиката Емил Караниколов подкрепи проекта й със сертификат за инвестиция клас "А" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Компанията е подготвила 10 млн. лв. за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи, а в  новото предприятие ще бъдат назначени 100 нови служители. Проектът предвижда строителство и оборудване на сграда за производство на машини с цифрово-програмно управление - металообработващи машини, върху собствен терен. Според бизнес плана заводът ще е готов през март тази година, а ще заработи през април. Продукцията му е предназначена  както за българския пазар, така и за износ за Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка.

Изборът е паднал върху България  поради икономическата стабилност на страната и удобната локация от логистична гледна точка, обясниха от компанията. За осъществяването на проекта  инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по ЗНИ  като съкратени срокове за административно обслужване, както и индивидуално административно обслужване, необходимо за осъществяване на бизнес плана.

Проектът на "Шпинер България" е един от седемнадесетте, насочени  във високотехнологични производства и услуги, които са сертифицирани през 2018-а. По тях в страната ни ще влязат 482.27 млн. лв. и се предвижда да бъдат разкрити 1968 нови работни места. "Това е поредната инвестиция в последния месец, която е доказателство за това, че България е все по-атрактивна инвестиционна дестинация", отбеляза икономическият министър Емил Караниколов. "Шпинер България" ООД е специализирано в производство на машини с цифрово-програмно управление (ЦПУ). Собственици в нея с 50% дял са Avcı CNC Makine Pazarlama AŞ (Турция) и Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH (Германия), компания, която произвежда ултрапрецизни CNC (Computer Numerical Control) стругове.

Гръцката "Етем" влага 30 млн. евро

Компанията за алуминиеви изделия "Етем България" ЕАД, която е част от групата Viohalco SA, ще създаде две нови смесени предприятия. За целта е сключено инвестиционно споразумение с испанската Gestamp, водеща глобална група, специализирана в  проектирането, разработването и производството на метални компоненти и системи за автомобилната индустрия. Решението за това е взето от съвета на директорите на българската фирма. Като част от споразумението ще бъдат създадени две съвместни предприятия, които ще се съсредоточат върху екструдирането и допълнителната обработка на алуминиеви профили за автомобилната индустрия. В тази инвестиционна програма през следващите три години ще бъдат вложени около 30 млн. евро за инсталиране на нова преса за екструзия и оборудване за допълнителна обработка на алуминиеви профили в България.

Споразумението ще засили позицията на "Етем България" в автомобилния сектор и фирмата ще може успешно да отговори на повишеното търсене на алуминиеви продукти, следвайки развитието и новите разработки в  тази индустрия. То подлежи на разрешителен режим от страна на европейските и турските регулатори за защита на конкуренцията.

Viohalco е белгийска холдингова компания, в която участват  редица водещи  металообработващи компании в Европа. Дружествата й са специализирани в производството на продукти от алуминий, мед, кабели, стомана и стоманени тръби. С производствени мощности в Гърция, България, Румъния, Русия, Австралия, Северна Македония, Турция, Обединеното кралство и Холандия, компаниите на Viohalco заедно генерират годишен приход от 3.7 млрд. евро.

Австрийската Solid иска соларна ТЕЦ

Австрийската компания Solid предлага да изгради в София екологично чиста топлоцентрала, която да добива енергия от слънцето и да я подава в топлофикационната мрежа на града. Проектът може да се реализира чрез публично-частно партньорство. Компанията ще финансира обекта, но иска срещу това договор за изкупуване на енергията от "Топлофикация София" и частично грантово подпомагане от Столичната община.

Австрийската компания и българският й партньор - Институтът за нулевоенергийни сгради (ИНЕС), са внесли предложение за проучване, проектиране и изграждане на нови топлофикационни мощности, използващи слънчевата енергия. Предлага се тази малка слънчева централа да послужи като "изследователска площадка" за по-мащабно въвеждане на екологичната технология в София. Резултатите биха могли да послужат като база за проектиране и изграждане на нови алтернативни и екологични топлофикационни системи на база слънчева енергия за новостроящите се квартали на столицата. В момента тези зони нямат достъп до мрежата на "Топлофикация София". Това пък означава, че през зимата живеещите там се отопляват кой както намери, а това е една от причините за стелещия се смог над града в студените месеци, става ясно от инвестиционното предложение. Основен източник на фините прахови частици е именно битовото отопление.

Според документите на инвеститора е възможно слънчевата топлоенергия да заеме минимум 5% дял в общия енергиен микс на топлофикацията в  София. Австрийското дружество участва в проектите за слънчево топлофициране в австрийския град Грац (BigSolar) и разработва подобна концепция и за Белград. 

Едно от основните предимства на България, което инвеститорите са взели предвид, за да  дойдат тук, са нейното местоположение и членството й в Европейския съюз. Чрез изграждането на заводи тук те опростяват логистичните и счетоводни процеси, свързани с транспортирането на продукти към Европа.

Като недостатък на страната чуждестранните компании отбелязват липсата на обучени кадри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във