Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите залагат на нови предизборни застраховки

Инвеститорите се сблъскват със сериозен проблем в очакване на необичайно буреносните президентски избори в САЩ: как да защитят портфейлите си от масови продажби на фондовите борси. Традиционните спасителни активи като средство за хеджиране на вложенията в акции не вършат работа: правителствените облигации са почти статични, а златните котировки падаха през септември по време на турбуленциите на фондовите тържища. Което принуждава играчите да се оглеждат за нови спасителни убежища за средствата си от потенциална буря.

Сред популярните стратегии са къси продажби на валутите, чиито цени се движат в синхрон с борсовите котировки; финансови производни, които гарантират застраховка срещу борсови сривове; облигации на развиващите се пазари с висока доходност, въпреки по-високия риск.

Валутни застраховки

Госпожа Пилар Гомес-Браво - директор на звеното за европейски инструменти с фиксиран доход в MFS Investment Management - е купила опции, които ще донесат печалба при поевтиняване на австралийския долар и на норвежката крона - валути, които по правило се движат в тандем с рисковите активи, каквито са акциите. Залозите са, че тези парични единици ще паднат спрямо японската йена, която обикновено поскъпва когато борсовите индекси попаднат под натиск и по този начин увеличава ефекта от позициите. И двата вида опции са помогнали на госпожа Гомес-Браво да защити портфейла си по време на септемврийските разпродажби.  

В миналото правителствените облигации обичайно поскъпваха при спад на фондовите борси, с което покриваха загубите на едната част от инвестициониня портфийл с печалбите от другата. Огромните интервенции на Федералния резерв и на други централни банки на облигационните пазари обаче заличиха този ефект.  

Друга популярна стратегия включва участието на валути на развиващите се пазари. Според Боб Майкъл - главен инвестиционин директор на "Джей Пи Моргън асет мениджмънт" - новата мода е да се залага на обезценяване на мексиканското песо, турската лира и индонезийската рупия като застрахователен вариант срещу масови продажби на акции, на кредитни инструменти с висока доходност и на други рискови активи. По оценка на Майкъл "тази корелация е сравнително нова и изглежда много силна". 

Инструменти с фиксиран доход като способ за хеджиране

За Прамол Дхаван - шеф на портфейлния мениджмън за развиващите се пазари в ПИМКО - алтернативи има и в полето на фиксирания доход. 

Тук се включват китайските облигации, които, въпреки че не са по никакъв начин заместител на щатските ДЦК, съдържат сходни застрахователни свойства, макар и с по-висок рисков профил, смята Дхаван. За разлика от петгодишния американски държавен дълг, който вече поскъпна чувствително от март насам в хода на нашествието на COVID-19, китайските облигации - в момента вторият по големина дългов пазар в света, със значителен ръст на чуждестранното участие в него - също се повишиха, но доста по-слабо. И, според анализаторите на ПИМКО, имат сериозен потенциал за подем.   

Извън китайските, господин Дхаван открои и правителствените облигации, емитирани от Полша, Чешката република, Израел, Сингапур, Южна Корея, Перу и Чили като други подходящи кандидати за неутрализиране на борсовите рискове. Вместо да залага на отделни държави обаче специалистът препоръчва "наборен подход", който обвързва висококачествените книжа на десет развиващи се държави с мотив, че така по-тясно се следи поведението на американските ДЦК във времена на стрес. 

Американският дълг съхранява предимствата си  

Въпреки че много фондови мениджъри търсят нови стратегии за застраховане срещу рискови активи, мнозинството не искат да напуснат изцяло пазарите за правителствени облигации, особено на американските. При доходност от грубо 1.5% при 30-годишния американски дълг, все пак някакви приходи са налица, особено предвид нежеланието на Федералния резерв да интервенира масирано в толкова дългосрочни инструменти. Нещо повече, инвеститорите не могат да пренебрегнат факта, че пазарът на щатски ДЦК, оценяван на 20 трлн. щ. долара, предлага безспорна ликвидност и улеснява влизането и излизането от позиции, а и все още носи положителна доходност и сравнителна безопасност. Докато китайските облигации, въпреки че осигуряват полезна диверсификация, имат сравнително кратка история на спасително убежище и множеството инвеститори не са убедени, че те ще са по-сигурен ъгъл от финансовите пазари в кризисни времена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във