Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите в дългове взеха преднина

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

През изминалата седмицата международните пазари на държавен дълг бяха движени от различни сили. От едната страна стояха позитивните икономически данни и намеренията за развитие на икономиката на САЩ. От другата се групираше  поредната порция политически проблеми - най-вече  несигурността около Брексит и в добавка по-слабите от очакваното икономически данни за еврозоната.

Ефектите бяха разнопосочни, но като цяло дълговите инвеститори бяха от печелившата страна. Изключение от тази норма правеха  притежателите на щатски облигации. Силната седмица на капиталовите пазари, които възстановиха част от изгубеното от поредицата червени сесии, както и увереността на Комитета по откритите пазари на Фед, че икономиката на САЩ се развива достатъчно силно, за да понесе още едно повишение на основната лихва в края на тази година, предизвикаха и  известни разпродажби на американския дълг. Не ги  ограничиха и  поредните  изяви  на президента Тръмп, който в серия от "Туитър политика" обяви Фед за "най-големия си враг" и определи инфлацията в страната като "слаба". Въпреки това десетгодишните трежърита показаха  ръст на доходността си от 4.2 базисни точки - до 3.204 на сто.

Като цяло ръст  на доходността  се видя само в  САЩ. Движени от чисто технически причини, пазарите на основните дългове от страните от ядрото на еврозоната поеха надолу. Десетгодишните немски държавни облигации отбелязаха спад в доходността от 2.3 базисни точки до 0.474%, докато сходните по матуритет френски ДЦК отбелязаха понижение на доходността от 3.6 базисни точки до 0.828 на сто. Като цяло тези движения на пазарите не будят особени промени в нагласата на инвеститорите, че доходността се намира във възходящ тренд, въпреки че известни колебания в макроикономическите данни за Европа представляват известен риск пред това движение.

В периферията на еврозоната основна тема за поредна седмица бе Италия. След като популисткото правителство успя в последния момент да предаде проектобюджет, който не отговаря на изискванията на Европейската комисия, сега анализаторите са в очакване какъв ще е отговорът  от Брюксел, който ще се чуе  през следващите дни. През тази седмица италианското Министерство на финансите опита замяна на инфлационно-обвързаните книжа с купонни такива, която бе определена като по-скоро успешна. Всичко това доведе до сериозна динамика  при  италианските дългови книжа, които обаче приключиха седмицата при равнища на доход от 3.559%, без изменение спрямо предходната седмица. Испания се приема като все по-сигурна територия за инвестиции  в периферията на еврозоната и търговията с иберийските облигации през седмицата бе поредно доказателство за това. Десетгодишната испанска емисия отбеляза седмичен спад от 1.6 базисни точки до 1.656 на сто.

Без изненади, основна тема на седмицата във Великобритания за пореден път бе Брексит. На дългоочакваната среща в сряда премиерът Тереза Мей не постигна кой знае какво разбирателство с евролидерите и пак не се  очерта контурът на финален документ по напускането на ЕС. На този фон инвеститорите се насочиха към сигурността на джилтовете, които завършиха седмицата със  спад на десетгодишните книжа с  цели 5.8 базисни точки до 1.574 на сто.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във