Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите в дългове отстъпват

Инвеститорите в държавни дългове определено могат да бъдат доволни от развитието пазарите през изминалата седмица. Фокусът определено бе върху срещата на борда на ЕЦБ, към която имаше две основни очаквания. Първото бе свързано със сериозно намаление на икономическите прогнози за еврозоната, а второто бе  пряко свързано с преходното - с нова програма по дългосрочно кредитиране на банките с оглед формирането на нови количествени улеснения.

След поредицата от лоши икономически данни през годината  основният въпрос поне засега се очертава да е  дали рисковете не са надценени. Данните за индексите на мениджърите в производството и услугите във Франция и в Германия дават известна доза оптимизъм, докато рецесията в Италия поне засега не представлява риск за цялата еврозона. На този фон обаче от ЕЦБ най-вероятно ще понижат дългосрочните си прогнози за ръст на БВП и инфлация, като не е изключено на някоя от следващите си срещи да обявят и програма  за  нови целеви дългосрочни кредитни операции. След излизането на тези новини през седмицата наблюдавахме засилен интерес към държавните дългове. В ядрото на еврозоната  десетгодишните бундове претърпяха  спад на доходността от 6.2 базисни точки до 0.12%, докато сходните по матуритет френски ДЦК приключиха седмицата при равнища от 0.508% и понижение от 6.9 базисни точки.

Въпреки по-сериозния риск от понижение на икономическия растеж за страните от периферията на еврозоната  италианските и испанските дългове бяха търсени през седмицата като източник на доход. Икономическият растеж на Апенините може да остане негативен за по-дълго и въпреки това доходността по десетгодишните италиански книжа отбеляза седмичен спад от 7.8 базисни точки - до 2.618 на сто. Въпреки че в момента няма действащ  парламент, Испания поне засега не се смята за страна в сериозен политически риск, като пазарните участници са свикнали с управляващите там правителства в малцинството през последните години. Доходността по десетгодишните книжа на иберийската страна отбеляза спад от 7.5 базисни точки до 1.119% през седмицата.

Във Великобритания сериозни новини все още липсват, а часовникът за Брексит е все по-близо до полунощ. От ЕС намекнаха, че надали ще успеят да направят достатъчно реверанси в сделката за Брексит, така че тя да стане напълно приемлива за разединения британски парламент. На този фон отлагането на процедурата изглежда все по-сигурно. Десетгодишните джилтове отбелязаха седмичен спад на доходността от 7.7 базисни точки до 1.218 на сто.

В САЩ  публикуването на изследванията на регионалните клонове на Фед затвърдиха мнението, че повечето членове на монетарния борд на институцията са за изчакване преди следващото лихвено повишение. Въпреки че американската икономика изглежда в доста по-добро състояние от повечето развити страни, рисковете, свързани с глобалната търговия, както и с понижените икономически прогнози в световен аспект, оказват негативно влияние на предвижданията. Трежъритата бяха търсена инвестиция през седмицата, като доходността по десетгодишните книжа видя понижение от 7 базисни точки до 2.685 на сто.

 

Николай М. Ваньов,
Финансов експерт

Facebook logo
Бъдете с нас и във