Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите търсят "симптоми" за бъдещите цени на активите

Безпрецедентните икономически стимули, звездното увеличение на фирмените печалби и отмяната на пандемичните ограничения на щатското стопанство изстреля S&P 500 до рекордни котировки и до 14% годишен ръст на пазарната оценка от 1 януари 2021-а до края на юни. Индексът приключи търговската си сесия на 29 юни на ниво от 4290.61 пункта, което е поскъпване с 38.43% спрямо същата дата на 2020-а. Сходни са и постиженията на другите основни американски борсови индекси. Лидер е високотехнологичният NASDAQ Composite с годишна печалба от 44.43% към 29 юни. Следва го NYSE Composite с 39.13% и DJIA с 32.85 процента. 

 

Европейските борсови индекси имат по-скромни, но все пак двуцифрени постижения в годишен разрез. Лидер сред най-ликвидните пазарни участници от еврозоната е френският CAC 40 с 31.50% увеличение на пазарната оценка в периода от 29 юни 2020-а до 29 юни 2021-а. Следват го германският DAX с ръст от 27.17% и испанският IBEX MIB - с 21.52 процента. Най-впечатляващи са печалбите на борсовите индекси на Люксембург - над 60% на годишна база и на Австрия - над 50 процента. 

Надигащата глава инфлация, опасенията за по-ранно от очакванията изтегляне на програмата на Федералния резерв за покупка на облигации и прогнозите, че икономическият растеж достига върховия си потенциал, кара инвеститорите да изучават различни тенденции, които да им подскажат поведението на цените на активите през второто полугодие. 

Изненадите на икономическите данни

Въпреки че анализаторите сочат силните икономически показатели на САЩ като основен двигател на печалбите на фондовите борси, оттук нататък може да се окаже по-трудно те да надхвърлят пазарните очакванията, защото икономиката се връща към предпандемичните си равнища на растеж.   

Изчисляваният от щатската "Ситигруп" индекс на икономическите изненади, който измерва степента на отклонение на реалните резултати от прогнозите на икономистите, в момента е 16.4 пункта срещу рекордните 270.8, "докоснати" през юли 2020 година. 

Ще се забави и ръстът на фирмените печалби след драматичния им скок през второто тримесечие: очакванията са за 24.2% увеличение в периода юли-септември - доста под оценката на Refinitiv от 64% от април до юни. 

Промени в нагласите на пазарните играчи

Оптимизмът на инвеститорите за възходящата посока на движение на цените на акциите през второто полугодие се охлажда през последните седмици. 

Анкета на Амриканската асоциация на индивидуалните инвеститори показва, че около 40% от участниците са убедени, че борсовите индекси ще продължат да поскъпват през следващите шест месеца срещу 56.9% в средата на април. 

Някои анализатори приемат този спад като сигнал за надценен пазар, който се подготвя за низходяща корекция.

Маржът на доходността на облигациите

Инвеститорите следят внимателно щатския долар, който постигна 2.5% ръст към кошницата от най-активно търгуваните валутни конкуренти след неочаквано твърдата промяна на тона на последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв и евентуалния по-ранен старт на възходящия лихвен цикъл. 

Разликата в доходността на базовия десетгодишен американски дълг и сходните по срочност германски облигации вече се връща към предпандемичните си равнища. Което повишава привлекателността на зелените пари в сравнение с единната европейска валута и може да ги подкрепи през второто полугодие.  

След вял опит да поевтинее до 1.20 долара за едно евро, щатската парична единица отново набра сили и в късния следобед на 30 юни се разменяше срещу 1.1870 долара за едно евро. По всяка вероятност американската валута ще тества нивото на съпротива от 1.1830 за едно евро и при евентуален пробив може да продължи да поскъпва дори до 1.17 долара за едно евро.  

Инфлацията в радара на икономистите

Един от най-съществените фактори, които формират мнението на инвеститорите за бъдещите пазарни оценки на различните активи, е инфлацията. Както и реакцията на Федералния резерв евентуално да я спре като прекрати политиката си на щедро парично предлагане в подкрепа на националното стопанство по-рано от очакванията. 

Засега цените растат, при това не само на американска земя. 

Главният икономист на "Бенк ъф Инглънд" - Анди Холдейн, предупреди, че инфлацията на Острова може да приключи годината в близост до 4 процента. Това ще е най-голямото предизвикателство пред британски парични стратези след срива на паунда през 1992 година. Холдейн, който напусна поста си на 30 юни, успя да пренасочи вниманието на колегите си от стимулирането на икономиката към контрола на ценовия ръст. Защото, според него, закъснялата реакция ще изисква по-екстремна намеса на по-късен етап.

В еврозоната инфлацията се охлади през юни, което донесе временно облекчение на европейските централни банкери. Потребителските цени са се повишили с 1.9% годишно срещу 2% през юни. Базовият индекс, от който са изключени силно колебливите пера като храни и енергия, се е повишил с по-скромните 0.9 процента.

Икономисти очакват ценовия натиск да се поднови през август в резултат на постепенното съживяване на бизнеса и отпадането на противопандемичните рестрикции. Мнозинството парични стратези на ЕЦБ са убедени, че инфлационния подем е временен и смятат да продължат досегашната свръхщедра монетарна политика. А председателят на Бундесбанк - Йенс Вайдман, предупреди през седмицата, че възходящия инфлационен риск е "преобладаващ". Според данните, публикувани на 30 юни, безработицата в Германия е паднала почти двойно повече от прогнозите в началото на месеца, а доверието в икономическата перспектива на еврозоната е достигнало най-високото си равнище от 2000 г. насам.

Затрудненията на златото

Златото приключи най-губещия си месец за последните повече от четири години. Основният фактор за слабостта на жълтия метал е силният щатски долар, поел решително нагоре на 30 юни. Една от причините за поскъпването на зелените пари е подновеното търсене на спасителни убежища след настъплението на индийския "делта" вариант на вируса. Виновен за златните несполуки е и Федералният резерв, който вероятно ще започне да повишава лихвите година по-рано от очакванията. 

Златните котировки слязоха под 1800 щ. долара за тройунция и в късната следобедна търговия на 30 юни металът с незабавна доставка се разменяше срещу 1762 долара за тройунция, а златните контракти с падеж през август - с долар по-ниско. През юни цените на скъпоценната суровина паднаха със 7.6% - най-силно от... ноември 2016 г. насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във