Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите търсеха сигурността на основните евро-ДЦК

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Корективно или не, основните държавни дългове бяха търсена инвестиция през изминалата седмица. След като оптимизмът бе движеща тема от средата на май насам, то през последната седмица фокусът на световните финансови пазари се измести към икономическите ефекти от Covid-19 пандемията, както и към възможното бъдещо завръщане на вируса.

На този фон от Фед очаквано запазиха монетарната си политика непроменена, но председателят на институцията Джеръм Пауъл отново изтъкна, че са готови на всичко, за да стимулират икономиката. Новината може би дойде от изказването, че лихвите ще останат на сегашните, нулеви равнища за продължителен период от време, което паричните пазари изтълкуваха като поне до края на 2022 година. Трежъритата бяха търсена инвестиция през изминалата седмица, като десетгодишните книжа видяха спад на търсената доходност до падежа от цели 19.6 базисни точки до 0.703 процента.

В ядрото на еврозоната движенията бяха сходни, като инвеститорите търсеха сигурността на основните евро-ДЦК  както на първичния, така и на вторичния пазар. Германия отбеляза изключително успешен пласмент на 30-годишни бундове чрез синдикация, докато доходността по ключовите 10-годишни книжа се понижи с 11.2 базисни точки до минус 0.389 на сто. Доходността по френската емисия в този матурите видя седмичен спад от 7.6 базисни точки до 0.012 процента.

В периферията на еврозоната и Испания и Италия бяха посрещнати изключително добре на първичните пазари, където чрез синдикации и двете страни видяха изключително високо търсене по няколко ключови матуритети от кривите на доходност. Настроението на инвеститорите, които страняха от риска през седмицата доведе до известно поевтиняване на техните книжа, като в десетгодишния матуритет доходността по италианската емисия приключи седмицата при нива от 1.487% и ръст от 4.3 базисни точки, докато повишението при испанските книжа се равняваше на 6.4 базисни точки до 0.622 на сто.           

Във Великобритания постигането на сделка за Брексит изглежда все по-трудно, както главният преговарящ от Европейския съюз Мишел Барние отбеляза и през тази седмица. В същото време от Бенк ъф Ингланд продължават да показват готовност за безусловна и крайна подкрепа за справяне с икономическите последици от пандемията. Джилтовете се движеха в унисон с глобалните пазари, като доходността по десетгодишната емисия, търсена по тях отбеляза седмичен спад от 13 базисни точки до 0.223 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във