Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите се загледаха към дълговите книжа

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

Инвеститорите в държавни дългове бяха сред  печелившите  още от началото на тази седмица. След като в САЩ президентът Тръмп хвърли поредната Туитър-бомба, обявявайки, че предстои нов рунд по  тарифите  за китайски стоки, тъй  като той не вярва, че китайците ще спазват почти завършеното  споразумение, страховете от пълно завръщане, възобновяване и дори разгръщане на търговската война се възродиха.

Очакванията  сделката САЩ-Китай да се финализира през тази седмица с посещението на китайския премиер във Вашингтон изглеждаха повече от основателни. Но  към края й настроенията изглеждат мрачни. А  всяка следваща проява на Тръмп на някой  митинг видимо  намалява вероятността за постигане на споразумение. На този фон не бе изненада  истинското  бягство към сигурността на държавните дългове през седмицата. Доходността по десетгодишните трежърита отбеляза  понижение от цели 8.5 базисни точки - до 2.436 на сто. В същото време няколко от членовете на монетарния борд на Фед заговориха за евентуални опити за контрол върху някои от по-дългосрочните лихвени проценти (визирайки основно матуритетите до 2 г.) по начин, сходен с този, който използва  Японската централна банка. Засега няма особена яснота по този въпрос, но  огромният размер и дълбочина на пазара могат да направят подобна операция силно ресурсоемка за Фед.

В Европа инвеститорите също бяха фокусирани върху търговската война на САЩ. Последните прогнози на ЕЦБ за основните икономически показатели на евроикономиките сочат възможно силно забавяне на ръста в Германия и Италия. Тези фактори накараха инвеститорите да забравят за търсенето на риск и  те се насочиха към бундовете. Десетгодишните немски ДЦК минаха през  седмичен спад на доходността от 9.5 базисни точки - до минус 0.066 на сто. Френските книжа със сходна срочност  пък се търгуваха при доход от 0.324% в края на седмицата, формирайки понижение от 4.7 базисни точки.

В периферията на еврозоната намалението на прогнозите за икономически растеж на Италия изигра своята роля като своеобразен сигнал за разпродажби на местни активи. След нормалните спадове на капиталовите пазари, италианските ДЦК също не бяха пощадени -  десетгодишните от тях  видяха седмичен ръст на доходността от 11.1 базисни точки до 2.67 на сто. Испания се очертава като сигурна зона в периферията -  въпреки събитията в по-голямата Италия, доходите по иберийските ДЦК останаха сравнително стабилни през седмицата (0.974%) в десетгодишния матуритет.

Във Великобритания кабинетът на Тереза Мей продължава да търси изход от пълния блокаж на процеса по Брексит. Очакванията на политолозите са, че помощ от страна на опозиционните лейбъристи на Джереми Корбин надали ще пристигне. Джилтовете пък отразиха силното търсене на убежища от риска на световните пазари, като в десетгодишния матуритет видяха спад на доходността от 11.4 базисни точки - до 1.104 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във