Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите се тълпят за руски облигации

Търсенето на деноминирани в рубли руски облигации продължава да расте след като през 2019-а собствениците им прибраха 34% годишен доход. И след намека на председателя на "Банк России" - Елвира Набюлина, че може да продължи да понижава лихвените проценти.

Доходността на десетгодишните руски облигации падна под 6%, което се случва за първи път за последното десетилетие, след като паричните мениджъри наляха 16 млрд. щ. долара на пазара през миналата година.

"Банк России" понижи за шести пореден път основната лихва на страната на 10 февруари (до 6%), а госпожа Набюлина коментира, че е склонна да слезе и под целевия диапазон от 6-7 процента. Икономисти на "Голдмън Сакс груп", "Нордеа банк" и "Ренесанс кепитъл", очакват редукция от поне 50 базови пункта - до 5.5%, през тази година.

Икономисти на "Ай Ен Джи" коментират, че именно заявките за тази щедра парична политика е "основният двигател" на поскъпването на облигациите.

Дори след понижението на основната руска лихва със 175 базови пункта през миналата година, реалните лихвени проценти на страната са положителни и са сред най-високите от развиващите се пазари. Годишната инфлация в Русия падна за десети пореден месец през януари - до 2.4%, доста под целевите 4% годишно на "Банк России".

Дори възобновените през тази седмица заплахи за нови американски санкции срещу Москва не успяха да потиснат търсенето на облигации в рубли. Засега наказанията са насочени единствено към поделение на най-голямата руска петролна компания "Роснефт" (бел. ред. - търговското й звено, транспортирало венецуелски петрол в нарушение на американските забрани, целящи да свалят от власт президента Николас Мадуро) и имат ограничен ефект. Доклад на Института за международни финанси обаче предупреждава, че все още не е преминала опасността Вашингтон да санкционира и емитирания в руски рубли дълг.

Интензивните покупки на облигации в рубли помагат на националната валута да повиши пазарната си оценка в хода на спада на петролните котировки от началото на годината, посочват анализатори на "Пи Джей Ес Си Райфайценбанк" в Москва. Рублата е загубила около 3.4% от стойността си към щатския долар срещу 11% срив на цените на петрола сорт "Брент", от чийто експорт Русия печели най-много.

По оценка на Пол Макнамара - фондов мениджър в "Джи Ей Ем инвестмънт мениджмънт" в Лондон, който в момента е с дълги позиции в руски облигации, доходността им може да падне още. Просто защото разпространението на китайския коронавирус по света ще навреди на глобалния растеж, "което може да окаже положително влияние върху лихвите в планетарен план".

В сутрешната търговия на 21 февруари за един щ. долар можеха да се купят грубо 64.33 рубли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във