Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите се тълпят около масата със стимулите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Новата 2021 година сама по себе си не донесе дългоочакваният "рестарт“ в настроенията на инвеститорите по отношение на световната икономика .  Очакванията  за подобна промяна се пренесоха към  встъпването в длъжност на новият президент на САЩ Джо Байдън. "Смяната на караула“ на върха на най-голямата икономика в света в крайна сметка донесе промяна, макар че тя се промъкна тайно и неусетно, и не беше в посока ускоряване на икономическата активност, а по-скоро в посока към засилване на инфлационните очаквания. А те рефлектираха в изключително силни седмици за цените на суровините.

Финансовите пазари "поздравиха“ новият президент със силни ръстове. Всички американски индекси "удариха“ нов исторически рекорд в деня, в който Байдън встъпи в длъжност. В момента рекордна част от инвеститорите са заели крайно рискови позиции и разпродават  стабилно и щатският долар, и американските държавни облигации, за сметка на увеличен процент акции в портфейлите си. Което може да доведе до внезапна, рязка промяна  във всеки  момент.  

На този етап обаче пазарът е в очакване на "безкраен, топъл и  безплатен обяд“,  поднесен на тепсия, под формата на "държавна подкрепа за икономиката”, която е единствено възможна заради екстремалната политика на основните централни банки. Очакванията за ускорена инфлация тласнаха нагоре и котировките на ценните метали. Златото отново наближи 1900 долара за тройунция, а среброто подмина 26 долара. "Черното злато“ с лекота поскъпна до нивата около 54 долара за барел, но  засега срещна там  съпротива заради  изнесените през седмицата данни за ръст на запасите от суровината в САЩ. 

"Бичите“ настроения на международните капиталови пазари, макар и с огромно закъснение, се пренесоха и у нас. Основният и най-стар български борсов индекс SOFIX преживя седмица, невиждана от началото на пандемията, като успя да увеличи стойността си с над 6%  - до позабравените 500 пункта. В основата на възхода се оказаха акциите на "Еврохолд България", които поскъпнаха с над 50%, до 2.78 лв. за брой. Конкретната причина за еуфорията беше новината, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е разрешила на CEZ Group да прехвърли притежаваните от  него 67% от акциите от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България“ на дружеството "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни", което е част от групата на "Еврохолд".

Солидна подкрепа на SOFIX продължи да оказва и "Доверие обединен холдинг", чиито книжа прибавиха поредни 5% към стойността си - до 4.72 лв. за дял. Стабилно поскъпване за седмица от почти 3% до 1.94лв. за брой реализираха и акциите на "Адванс Терафонд". Дружеството информира инвеститорите, че е продължило да преоформя портфейла си с земи през изминалият месец декември, като по-интересна е продажбата на три съседни имота в регулация в с. Герман с общ размер от 10 дка за сумата от 901 260 евро.

Седмицата беше чудесна и за инвестиралите в акции на "Спиди", тъй като книжата му поскъпнаха с над 9% до 65 лв. за дял. Причина за рязкото поскъпване е новината, че френската компания "Геопост" е предприела действия за придобиването на допълнителни 45% от капитала на куриерската фирма на цена от 58.67 лв. за акция, с което общият й дял в капитала на българската куриерска фирма ще достигне 70 процента.

След почти шест месечно изкачване, акциите на "Монбат" отстъпиха през изминалата седмица с около 2.5% до 4.20 лв. за дял, като на моменти книжата на производителят на батерии се разменяха на нивата в непосредствена близост до ключовото 4 лв. за дял.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във