Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите се обърнаха към сигурността на пазарите на държавен дълг

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Първите нови пълни затваряния поради спиралообразния ръст на Covid-19 случаите в Европа вече са факт. В четвъртък от Германия и Франция обявиха сериозни мерки за ограничаване на пандемията, които включват затваряне на редица бизнеси и ограничаване на пътуванията вътре в страната само до неотложни случаи. В обръщение към народа в сряда президентът на Франция - Еманюел Макрон, заяви, че развитието в момента надминава и най-негативните сценарии, разигравани през лятото и мерките са силно необходими. Реакцията  на международните финансови пазари бе своевременна и нормална – инвеститорите се обърнаха към сигурността на пазарите на държавен дълг. Различното в този случай обаче бе липсата на разпродажби както в периферията на Евро зоната, така и на капиталовите пазари.

След обявените в сряда вечер мерки, доходността по ключовите немски бундове пое сериозно надолу, като десетгодишните книжа приключиха седмицата при нива от минус 0.637% и спад от 6 базисни точки. Повишената готовност на Европейската централна банка (ЕЦБ) за допълнителни стимули бе препотвърдена от президента на институцията - Кристин Лагар, която заяви, че „няма съмнения, че ЕЦБ ще действа през декември“. Това доведе до още по-завишена подкрепа за евро-дълговете, а доходността по френската десетгодишна емисия отбеляза седмичен спад от 4.6 базисни точки до минус 0.347 процента.

В периферията на еврозоната паника този път липсва. Подкрепата на ЕЦБ доведе до най-успешния бенчмарк десетгодишен аукцион на ДЦК от италианското Министерство на финансите, където бе реализирана доходност до падежа от едва 0.79%, най-ниската в историята. Десетгодишните италиански книжа продължиха поскъпването си и приключиха седмицата при нива на доход от минус 0.72 %. Испанските ДЦК със сходен срок до падежа пък видяха седмичен спад на доходността от 4.5 базисни точки до 0.148 процента.

Във Великобритания спекулациите за предстояща сделка за Брексит с Европейския съюз се засилват все повече. Въпреки това правителството на Борис Джонсън се намира под все по-сериозен натиск за национални мерки за борба с новите случай на Covid-19. Джилтовете за пореден път се оказаха добро място за бягство от несигурността, като доходността по  десетгодишната британска емисия отбеляза седмично понижение от 7.4 базисни точки до 0.205 процента.

В САЩ фокусът на инвеститорите все повече пада върху предстоящите в началото на ноември президентски избори. Несигурността изглежда нараства все повече, като развитието на Covid пандемията не помага за успокояване на пазарите. Десетгодишните трежърита бяха силно търсени през седмицата, като доходността по десетгодишната емисия се понижи с 6.7 базисни точки до 0.777 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във