Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите се обърнаха към активите убежища от риска

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт.

Анализатори, икономисти и трейдъри започват все повече да се нагаждат към новите условия, създадени от пандемията Covid-19. Международните пазари на държавен дълг са добра индикация за случващото се в света на финансите в последно време. След няколкото седмици на летен оптимизъм, ръстът на новите случай на заболяването, както и първите икономически отчитания на ефектите от затварянето през пролетта започват да дават своето отражение върху рисковите апетити на инвеститорите.

Безспорно най-очакваното събитие от изминалата седмица бе срещата на борда на Фед, откъдето прогнозируемо не дойдоха никакви промени в монетарната политика на САЩ. В същото време в пресконференцията след двудневното събрание президентът на институцията Джеръм Пауъл заяви, че сме свидетели на икономическа криза, която се случва веднъж в живота на човек. От институцията отново потвърдиха готовността си за използване на всичко необходимо за стабилизиране на ситуацията, но в политически аспект нещата не бяха на същото ниво. В Конгреса и Сената, републиканци и демократи все още не могат да постигнат консенсус за икономическите стимули, а времето им все повече намалява. На фона на всичко това инвеститорите се обърнаха към убежищата от риска, като трежъритата бяха търсена инвестиция. Доходността по десетгодишната емисия по американските ДЦК отбеляза седмичен спад от 1.4 базисни точки до 0.563 процента.

В ядрото на еврозоната Германия отчете рекорден спад на БВП от 10.1 % за второто тримесечие, което донякъде охлади позитивизма на инвеститорите за това, че Европа се справя с Covid-19 кризата значително по-добре от страните от Америките. Немските бундове отбелязаха поредна седмица на превес на търсенето над предлагането, като доходността по десетгодишната емисия се понижи с 4.7 базисни точки до минус 0.539 процента. Френските десетгодишни ДЦК приключиха седмицата при търсен доход до падежа от минус 0.212 % при понижение от 3.2 базисни точки.

В периферията на еврозоната търсенето на баланс между имплицитни рискове и предлаганата доходност доведе до много тесни рейнджове на търговия през изминалата седмица. Доходността по десетгодишната италианска емисия завърши седмицата без промяна на нива от около 1.04%, докато тази по сходните по матуритет испанкси ДЦК се понижи с едва 1.3 базисни точки до 0.318 процента.

Във Великобритания освен ефектите от Covid-19 пандемията, анализатори и инвеститори остават фокусирани и върху развитието на Брексит, но техните европейски партньори, както във финансов, така и в политически план, изглеждат все по-загрижени. Така опасенията, че търговско споразумение в рамките на срока за напускане на ЕС няма да бъде постигнато се засилват, което влияе отрицателно на всички рискови активи, но положително на джилтовете. През седмицата доходността по десетгодишната емисия британски ДЦК отбеляза спад от 3.5 базисни точки до 0.089 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във