Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите са разпънати между алчност и паника

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Пандемията Covid-19 продължава да се развива с нарастващи темпове, докато централните банки се надпреварват кой да заеме по-подкрепящ икономиката тон. Всичко това като че ли води до все повече пазарни изкривявания, а финансовите активи като цяло се оказват на търсената страна.

През седмицата станахме свидетели на феномен на пазарите. Инвеститори, обединени от форум в една от социалните мрежи, хиляди малки инвеститори атакуваха акциите на "Гейм Стоп", където редица големи инвеститори бяха открили къси позиции. Така станахме свидетели на трицифрени ръстове всеки ден до четвъртък, когато от НАСДАК спряха търговията с книжата, а един хедж фонд обяви загуби от на 3 милиарда щатски долара от позицията. Всичко това внесе още повече волатилност и липса на нормалност на вече прегряващите финансови пазари, като инвеститорите, дори и в ДЦК, се насочиха към закриване на къси позиции и убежище от волатилността. Десетгодишните трежърита срещнаха търсене през седмицата, като доходността по тях се понижи с 5.6 базисни точки до 1.031 процента. Въпреки всичко случващо се, на срещата на борда на Фед през седмицата, президентът на институцията Джеръм Пауъл, заяви, че неговите притеснения са за икономиката, а не за прегряване на финансовите пазари.

В Еврозоната ставаме свидетели на първите знаци за проблеми с ваксините. Европейският съюз като цяло изостава в процеса от САЩ и Великобритания, като спорът с производителя "АстраЗенека" бе поредното доказателство за това. От ЕЦБ решиха да заявят допълнително намерението си да понижат още основните лихви, ако ситуацията изисква това. Всичко това доведе до засилено търсене на немски бундове, чиято десетгодишна доходност отбеляза седмичен спад от 3.2 базисни точки до минус 0.547 процента. Френските ДЦК със сходен срок до падежа се търгуваха при доход от минус 0.308 % и понижение от 2.9 базисни точки.

В периферията на еврозоната за пореден път най-печеливши бяха притежателите на италиански дълг. Правителството на Джузепе Конте поне засега оцеля, а от МВФ заявиха, че при текущата, рекордно ниска доходност, дългът на Ботуша вече е устойчив. На този фон доходността по десетгодишната италианска емисия отбеляза седмичен спад от 10.4 базисни точки до 0.647 процента. Испанските книжа, падежиращи през 2031 г., пък приключиха седмицата при търсен доход от 0.081% и спад от 4.2 базисни точки.

От Великобритания тази седмица нямаше сериозни новини. Инвеститорите в джилтове последваха глобалната тенденция, като десетгодишните книжа бяха търсени. Доходността по тях се понижи с 4 базисни точки до 0.266 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във