Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите преживяха лек шок

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Международните пазари на държавни дългове преживяха  относително спокойна седмица. Почивният ден, който имаше  Европа в средата й, както и липсата на някакви  изненади от основните централни банки  доведе до търговия на държавните ценни книжа в тесни рамки. А щатските трежърита  и немските бундове все още търсят глобална посока за своите краткосрочни движения.

Безспорно най-очакваното събитие през седмицата бе двудневната среща на монетарния борд на Федералния резерв, която приключи в сряда и на която съвсем според очакванията  не бяха направени промени на  основните лихви.  Пазарите преживяха леки шокове, след като още докато  течеше срещата, президентът Тръмп написа съобщение в Туитър, че основните лихви трябва да бъдат понижени с цял един процент. Председателят на Фед - Джеръм Пауъл, като че ли показа устойчивост като запази основната лихва непроменена. А на пресконференцията след срещата  той заяви, че не вижда основания нито  за повишение, нито  за понижение на лихвите към текущия момент, с което изпари очакванията за едно лихвено повишение към края на тази година, формирани на фючърсните пазари. Доходността  по трежъритата пък пое нагоре, като в десетгодишния им матуритет достигна до 2.521% при седмичен ръст от 2.2 базисни точки.

Друга очаквана среща  през седмицата бе тази на управляващия борд на Бенк ъф Ингланд. На него  като че ли оправдаха вероятностите да предприемат  лихвено повишение през тази година. А  председателят Карни загатна, че добрите данни за безработицата и наличният икономически  растеж дават увереност на икономистите в доброто състояние  на Острова. Джилтовете пък отбелязаха  седмичен ръст на десетгодишната доходност с  2.2 базисни точки  - до 1.163 на сто.

В останалата част на Европа вниманието бе съсредоточено  върху данните за очакванията на мениджърите от производствения сектор. След няколко поредни месеца на негативни изненади, този път показателите бяха положителни, макар и не толкова, че да дадат на икономистите увереност за стабилността на икономиките от еврозоната. Доходността на десетгодишните бундове се  завърна  на положителна територия, като към края на седмицата тя бе на нива от 0.01% при повишение с  3.3 базисни точки. В същото време доходността по френските книжа с  този матуритет се повиши  с 0.9 базисни точки - до 0.359 процента.

В периферията на еврозоната добрата новина се коренеше в слуховете , че Италия ще избегне понижение на кредитния рейтинг през тази година въпреки негативните изгледи, поставени на страната от трите основни рейтингови агенции. Аукцион за петгодишни книжа на Ботуша пък привлече по-сериозно търсене от предходния, както и от очакваното. Всичко това доведе до поскъпване на италианските дългове, като  доходността на  десетгодишните книжа  се понижи  с 4.9 базисни точки до 2.534 на сто. В Испания движението бе със сходен магнитуд - спад от 5 базисни точки до 0.971 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във