Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите пак се присламчиха към долара

След като се "поразходиха" сред финансовите активи, пазарните играчи отново заложиха на сигурно и насочиха парите си към щатския долар - най-реномираното засега убежище при кризи.

От една страна  става все по-ясно, че пандемията от COVID-19 няма да се предаде толкова лесно и ще тревожи политици и икономисти поне още две години. Така  поне смятат  учени от Харвард, които препоръчват социалното дистанциране да продължи и през 2022-а, докато се увеличи капацитета на болниците или пък се намери ефикасна ваксина или лечение на заразата. Те смятат, че е реалистично инфекцията да  се завърне след вдигането на предпазните мерки и че вирусът по-скоро ще се трансформира в грипна епидемия.  

Не по-малка тревога буди прогнозата на МВФ за поне 3% икономически спад на глобалното стопанство през тази година с преобладаващи низходящи рискове за по-дълбока рецесия, която ще споходи  предимно  развития свят и ще е по-благосклонна към развиващите се пазари. 

На трето място са възродените тревоги за цените на черното злато и изгледите  описаната като "историческа" петролна сделка от края на миналата седмица  да се окаже исторически провал. Просто защото пандемията пресуши потреблението на горива и в комбинация с щедрия добив през последния месец напълни всички възможни хранилища за суровината. 

Равносметката е, че след продължилото четири дни постепенно поевтиняване на зелените пари, породено от надеждата за постепенно отпадане на ограничителните мерки и стигнало до  съотношение 1.099 щ. долара за едно евро, американската валута отново тръгна нагоре и в следобедната търговия на 15 април котировките се движеха в близост до 1.0860 долара за едно евро. Най-значим е ръстът към по-рисковите парични единици като британския паунд и еврото, както и към зависимите от износа на суров петрол норвежка крона и канадски долар. Те  паднаха рязко (кроната загуби 2%, а канадският долар - почти 1%  от оценката си към американската валута). Доларът се повиши   и спрямо швейцарския франк, и към японската йена.

Повече от ясно е, че при  проточването на пандемията във времето ще се наложи нов кръг от парични стимули. Което тревожи немалко експерти. Сред тях е Джаред Дилиън - инвестиционен стратег във фирмата за инвестиционни консултации Mauldin Economics, който смята, че

хвърлянето на трилиони долари в битката срещу COVID-19 подронва доверието към  валутите и парите губят стойността си. 

Стратегията "да се направи всичко възможно", за да се спаси глобалното стопанство от пандемичния взрив, струва много пари. Индекс на агенция "Блумбърг", който следи паричния агрегат М2 за 12 големи  световни стопанства, между които САЩ, Китай, Еврозоната и Япония  показва, че общото им парично предлагане вече е двойно по-високо - 80 трлн. щ. долара - спрямо равнището им преди финансовата криза през 2008-2009-а. Числата са толкова шокиращо големи, че вече почти нямат смисъл поне от гледна точка на концепцията за парите. 

Според Дилиън доларът няма реална стойност и е подкрепен единствено от сляпо доверие и от кредитите на Белия дом. За разлика от златото, което е обективен "пазител"  на стойността. И когато металът поскъпва в доларово изражение, това може да се интерпретира по друг начин - че доларът поевтинява, съотнесен към скъпоценния метал. 

Ако има прекалено голямо количество долари в обращение, монетаристите биха казали, че стойността им е паднала и това може да доведе до инфлационен натиск. Тази теория не работи през последното десетилетие, просто защото повечето правителства харчат разточително в името на добрите намерения да помогнат за възраждането на националните стопанства.

В случая с долара, докато Федералният резерв продължава да монетаризира правителствените кредити като купува дълговите емисии за финансиране на федералните разходи, щатската администрация може да харчи безконтролно. И накрая да докара сметката до 10 трлн. щ. долара само в рамките на една година - в името на спасението от COVID-19.  

Това със сигурност няма да доведе до хиперинфлацията, до която стигна примерно  Венецуела, където хората буквално късаха банкнотите в боливари. Но пък когато насам натам се хвърлят трилиони долари, хората започват да мислят, че това просто е един голям виц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във