Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите пак предпочетоха долара пред златото

Подемът на златото забуксува за пореден път след две поредни печеливши седмици, защото поскъпването на щатския долар пресуши интереса на инвеститорите към жълтия метал и те отново предпочетоха зелените пари като спасително убежище срещу втората вълна на пандемията от COVID-19.

Ръстът на златото, което добави 30% към пазарната си оценка през първите осем месеца на годината, загуби скорост през септември, когато американската валута тръгна нагоре. Тя демонстрира силата си и през тази седмица, опровергавайки прогнозите, че рисковете от предстоящите избори в САЩ през ноември и от очаквания икономически застой заради коронавируса, ще стабилизират търсенето на скъпоценния метал като убежище за авоарите на инвеститорите.    

Анализаторът на "Комерцбанк" - Даниел Брийземан  отбелязва в обзор за клиентите на банката, че "златото има проблеми да се оттласне от кота  1900 щ. долара за тройунция, която се оказва сериозно препятствие пред ценовия му подем". След като загуби 0.4% от пазарната си оценка на 12 октомври и приключи търговията си на 13 октомври с котировка 1890.35 долара за тройунция, златото с незабавна доставка отново се върна над 1900 долара за тройунция и в късния следобед на 14 октомври се разменяше срещу 1912 долара за тройунция. Всъщност точно това е и нивото на техническа подкрепа на скъпоценната суровина, според теорията на техническия анализ.  

Междувременно, валутни стратези на "Голдмън Сакс" смятат, че зелените пари могат да потънат до минималното си равнище от 2018-а заради растящата вероятност за победа на Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември и при евентуален напредък при разработването на ваксина срещу COVID-19. Доларовият индекс ICE U.S. Dollar Index е загубил почти 3.5% през тази година и от 12 октомври се търгува в диапазона от 93 до 94 пункта. Индикаторът падна под 89 точки през 2018-а - равнище, което би означавало нов спад от над 4 процента. 

"Голдмън Сакс" е поредният едър играч след "Ю Би Ес мениджмънт" и "Инвеско", който прогнозира по-слаб долар и препоръчва на инвеститорите да продават зелени пари срещу претеглена съобразно размаха на колебанията валутна кошница, съставена от мексиканско песо, южноафрикански ранд и индийска рупия. Стратезите на "Голдмън" съветват също да се купуват евро, канадски и австралийски долари срещу американската валута.

Акулата от Уолстрийт запазва и препоръките си за "удължаване" на позициите в китайски юани чрез придобиване на китайски правителствени облигации без задължително хеджиране. Мотивът на банкерите е, че голямата разлика между кандидатите за Белия дом, според сондажите на общественото мнение, редуцира риска от забавяне на изборните резултати, а перспективата за скорошен пробив в създаването на ваксина срещу заразата може да насочи отново интереса към рисковите активи. 

В късната следобедна търговия на 14 октомври зелените пари се разменяха срещу 1.1760 щ. долара за едно евро след като за кратко бяха поевтинели над 1.18 долара за евро. Британският паунд се окопити и се изкачи до 1.3050 долара след новината, че преговорите за сделка за BREXIT между Брюксел и Лондон ще продължат и след крайния срок 15 октомври, който беше поставил британският премиер Борис Джонсън.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във