Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите отново се обърнаха към сигурността на инвестициите в ДЦК

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

Няма нищо по-хубаво от лошото време за международните пазари на държавен дълг. Изминалата седмица бе поредното доказателство точно за това. След донякъде неочаквания пик в новозаразените с Covid-19 глобално, пазарните участници промениха очакванията си и отново се обърнаха изцяло към сигурността на инвестициите в държавните ценни книжа (ДЦК).

Европа като че ли се очертава като ново огнище на пандемията. С оглед на това в някои страни затягат мерките, като например във Франция, където бе въведен вечерен час в десетте най-големи града. Притесненията на здравните власти са, че това няма да бъде достатъчно, но нови тотални затваряния засега все още не се очакват. Пазарите на акции отново станаха жертва на рязката промяна в сантимента, докато книжата на страните от ядрото на еврозоната бяха сред най-търсените инвестиции. Десетгодишните немски бундове видяха седмичен спад на доходността от 11.4 базисни точки до минус 0.629%, докато понижението при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на 8.4 базисни точки до минус 0.346 процента.

В периферията на еврозоната този път като че ли няма да станем свидетели на волатилността от Covid-19 кризата от пролетта. Италия и Испания изглеждат много по-подготвени, а и подкрепящата позиция на ЕЦБ е налична. На този фон инвеститорите продължиха да търсят добрия доход, предлаган от периферията. Десетгодишните италиански дългове видяха спад на доходността от 8.8 базисни точки до 0.681% през седмицата. Доходността по испанските ДЦК, падежиращи през 2030 г., пък се понижи със 7.7 базисни точки до 0.13%, като негативните стойности тук изглеждат близо.

Ситуацията с коронавируса във Великобритания изглежда все по-тревожна, като единственото позитивно е, че правителството на Борис Джонсън изглежда по-готово за действие. Въпреки че засега надстройката е против глобално затваряне, все повече експерти се питат дали няма да се наложи точно такова с цел спиране на разпространението на заразата. Доходността по десетгозишната емисия британски джилтове отбеляза седмичен спад от 12.9 базисни точки до 0.166 процента.

В САЩ коронакризата не е спирала своето развитие, а седмицата предостави нов студен душ за инвеститорите, след като вероятността за ялово приключване на преговорите за удължаване на икономическите стимули изглежда много висока. При всичко това едни от малкото печеливши участници на пазара бяха тези в трежърита, като доходността по десетгодишната емисия се понижи със 7.9 базисни точки до 0.701% през седмицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във