Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститорите "надушват" солидни пакети от стимули

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

Инвеститорите бяха изцяло фокусирани  през седмицата върху резултатите от най-важните избори в световен  план -за президент на САЩ. Очакванията на анализаторите за изключително оспорван двубой между представителя на демократите Джо Байдън и сегашният  президент - републиканец Доналд Тръмп се оправдаха напълно. Все още не е ясно, кой от двамата кандидати в крайна сметка ще стане президент, но явно патовата ситуация на този етап се хареса на пазарите, тъй като почти всички класове активи се оцветиха в "тъмно зелено".

Борсовите индекси отбелязаха солидни ръстове от по няколко процента, а заедно  с това бяха изкупувани и американските държавни облигации, както и петролът, и ценните метали. "Черното злато" в лекият си вариант започна седмицата на нивата около 34 долара за барел, но впоследствие бързо набра сили да "отскочи" с близо 15% - до около 39 долара. Такава борсова идилия не бяхме наблюдавали скоро, но вероятно инвеститорите вече "надушват" солидни пакети от стимули без значение кой ще застане начело на САЩ, а несигурността допълнително увеличава шансовете за по-сериозна намеса от страна на Федералния резерв.

И Английската централна банка "удари едно рамо" на пазарите, като в четвъртък увеличи програмата си за изкупуване на облигации със крупните 150 млрд. лири "за да противодейства на ефектите от втората вълна на COVID-19".А само преди няколко дни и председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че ЕЦБ ще използва всичкия си наличен инструментариум, за да отговори на "коронавирус-кризата".

На "БФБ-София" липсваше бурният ентусиазъм, който наблюдавахме на по-развитите пазари. Най-представителният борсов индекс SOFIX продължи да гравитира около 427 пункта с минимални отклонения. Сред "сините чипове" отново липсваше синхрон и книжата им се представиха доста разнопосочно. "Трейс груп холд" например заличи нови 3% от капитализацията си и се разменяше по 3.30 лв. за дял.

Сред по-ликвидните публично търгувани банки - Централна кооперативна банка (ЦКБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ),се проявиха  срещуположни нагласи. Докато книжата на ЦКБ успяха да прибавят около 3% към стойността си, тези на по-големият й конкурент ПИБ продължиха да "дълбаят" надолу към 1.88 лв. за брой. "Софарма" консолидираше на нивата около 3.08 лв. за дял. Фармацевтичната компания отчете за деветмесечието спад на годишна база, както на приходите си с около 10%    -до 141 млн. лв., така и на нетната си печалба с около 30% - до 22 млн. лева.

Ръст от около 2% за седмица -  до 58 лв. за дял реализираха книжата на "Спиди". Куриерската фирма успява да увеличи приходите си към края на септември с около 20% на годишна база до 126.3 млн. лева. Успоредно с това нетният финансов резултат за периода "набъбва" с цели 62% до 18 млн. лева. Очевидно трендът за увеличение на дела на онлайн търговията оказва значително благотворно влияние на "Спиди", въпреки спада в активността на редица фирмени клиенти.

Продължи  поскъпването и на акциите на "Телелинк бизнес сървисис груп". Технологичната компания увеличи капитализацията си с нови около 5% и пазарна цена от 11.30 лв. за акция. Същевременно с това стана ясно, че на насрочено за 10.декември общо събрание на акционерите ще бъде гласувано увеличение на максималната цена за обратно изкупуване на собствени акции от страна на дружеството - от 11 лв. на 13 лв. за дял. Предложението явно е  мотивирано от факта, че пазарната цена вече е преминала възходящо максималният лимит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във