Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНВЕСТИТОРИТЕ БЯГАТ ОТ ПАРИТЕ НА РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ

Резкият спад на исландската крона изнерви инвеститорите. На 21 февруари северната валута изстрада най-тежкия си еднодневен срив спрямо щатската за последните повече от пет години, като загуби 4.6% от цената си. Причина бе решението на международната рейтингова агенция Фитч да понижи оценката си за перспективите пред икономиката на Исландия от стабилни на отрицателни. Като мотив за промяната бяха посочени несъстоятелният дефицит по текущата сметка на страната и нейната раздуваща се външна задлъжнялост. Ден по-късно кроната поевтиня с още 3.4% - до 68.26 за един щатски долар, което е невиждана от 15 месеца насам минимална стойност.
Тези сътресения притесниха инвеститорите, вкарали пари във валутите на развиващите се пазари в гонитбата на по-висок доход, и те започнаха да ликвидират вложенията си. Акцията им повлече надолу и полската злота, поевтиняла с 0.5% към еврото, и словашката крона (която се обезцени с 0.3% към еврото). Лоши дни имаха турската лира, която падна с 1.3% спрямо щатския долар, южноафриканският ранд, олекнал също с 1.3% към долара, и индонезийската рупия (поевтиняла с 1% към долара). Бразилският реал, подкрепен от 17.25% годишна лихва, пък поевтиня с 1.9% спрямо щатския долар, макар че в случая има и фундаментални причини - Бразилия съобщи за 452 млн. щ. долара дефицит по текущата си сметка през януари срещу 802 млн. долара излишък през същия месец на 2005-а. Щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс обаче смята това влошаване на курса на реала за временно. А Елизабет Грюи - валутен специалист в областта на развиващите се пазари във френската финансовокредитна институция БНП Париба, е на мнение, че мащабните продажби от тази седмица са предизвикани от намаляващата ликвидност на паричните единици в световен мащаб заради провежданите лихвени увеличения в най-развитите стопанства. Грюи се надява ликвидирането на позиции във валутите на развиващите се пазари постепенно да затихне.
И докато някои ближат рани, Пекин е под интензивен натиск от страна на САЩ и на Европейския съюз да пусне юана да поскъпва, защото подценената в момента валута давала на китайските износители нечестно предимство. В своя редовен доклад за първото тримесечие Народната банка на Китай обеща да държи местната парична единица на разумно балансирано ниво, както и да подобри системата си за валутен обмен. Страната ревалоризира юана с 2.1% на 21 юли 2005 г. и му разреши да се търгува в 0.3-процентен диапазон от двете страни на котировката, при която е приключила търговията от предишния ден. Досега обаче властите са допуснали юанът да поскъпне само с още 0.8 процента.
От 21 февруари четирите най-големи банки на Китай сключиха договори за валутна търговия чрез електронната система на Ройтерс, което им дава достъп до около 40 двойки валути, търгувани на нея. Това се коментира от пазарните участници като още един дребен знак, че Пекин бавно либерализира режима си на валутен обмен и подготвя местните банки за по-слабо регулирана среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във