Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвеститорите балансират между сигурността и инфлацията

Зелените пари правят поредния си опит да се настанят устойчиво под 1.18 щ. долара за едно евро, доларовият индекс се върна над 93 пункта, а държавните облигации продължават да поскъпват, т.е. доходността им върви надолу.

 

Основната причина е бързото разпространение на вариант "Делта" на COVID-19 по света, което вещае нови карантини, измества инфлацията като основен повод за тревога за инвеститорите и ги насочва към спасителните финансови убежища. От друга страна, пазарните играчи не се отказват и от акциите - като по-рисков актив от ДЦК и източник на по-добри доходи от почти нулевата (дори отрицателна) възвръщаемост на правителствения дълг. 

Пазарни анализатори вече алармираха, че инвестиционните стратегии започват да отчитат нов песимистичен сценарий, според който

икономическият подем вече е достигнал върховата си скорост.

Което се обяснява с агресивното поведение на новия вариант на коронавируса и със започналите дискусии на паричните стратези на някои централните банки за затягане на монетарната политика, с цел инфлацията да бъде поставена под контрол. Всичко това засилва опасенията, че финансовите пазари са станали прекалено оптимистични. 

Промяната в нагласите е видна най-вече от реакцията на някои класове активи.

От 14 до 19 юли (понеделник) индексът S&P 500 е загубил 4% от върховата си пазарна оценка, от които 1.59% само в понеделник, когато приключи борсовата си сесия с котировка 4258.49 пункта. 

Фирмите с малка пазарна капитализация също понесоха сериозен удар и на 19 юли европейските борсови индекси се понижиха с над 2.5 процента. Най-тежко бяха засегнати акциите на банките, финансовите фирми, енергийните компании и туроператорите.

По-късно фирмените книжа компенсираха част от пораженията: S&P 500 възстанови 1.52% от загубеното,

европейските индекси също се повишиха,

но с по-скромните около 1.5 процента. 

На 21 юли по-позитивните нагласи в Европа се "разминаха" с 0.13-процентния спад на най-широкия индекс на MSCI за книжата на фирмите от Азиатско-тихоокеанския район (без Япония) - KOSPI падна с 0.52% в Сеул, а хонконгският Hang Seng се понижи с 0.4 процента. Причината, според анализаторите, е рекордният брой инфектирани в Южна Корея.

Печеливши от обрата са

зелените пари и държавните облигации,

чието засилено търсене понижи рязко доходността им.

В резултат на преориентирането на инвеститорите към спасителните активи (въпреки призрака на инфлацията), годишната възвръщаемост на базовия американски десетгодишен дълг загуби над 20 базови точки само в рамките на седмица.

Американската валута поскъпна до 1.1755 щ. долара за едно евро, а в следобедните часове на 21 юли леко омекна до 1.1775 долара за едно евро.

Зелените пари се повишиха и към японската валута - до 110.11 йени за един долар, след като в началото на седмицата паднаха до 109.07 йени за долар. Доларовият индекс пък се върна над 93 пункта с намерение да атакува мартенската си върхова стойност 93.439 пункта.  

По оценка на анализатори, ръстът на щатския долар се дължи основно на очакванията, че икономическата сила на САЩ може да доведе до увеличение на лихвените проценти, но напоследък е подпомаган и от бягството от риск. 

Общата пазарна нагласа е, че американската валута ще остане в добра форма поне още няколко седмици до конференцията на централните банкери в Джаксън Хол, щата Уайоминг, която ще се проведе от 26 до 28 август.

Основанията - на нея Федералният резерв може да обяви официално, че ще започне да ограничава количеството облигации и агентски дълг, които купува по програмата за подкрепа на националното стопанство.

Тазгодишният икономически симпозиум е на тема "Макроикономическата политика в неравностойна икономика", която ще обсъждат десетки видни централни банкери, финансови министри, учени, икономисти и пазарни играчи от целия свят.

За Рушир Шарма - ръководител на звеното за развиващи се пазари и главен глобален стратег на "Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт" - все още са налице сериозни опасения, че очакванията за растеж са прекалено високи.

Сред ключовите рискове той посочва

драконовския контрол на Китай върху технологичния сектор

и все още непроменените нагласи на американските потребители да пестят повече отколкото харчат.  

Дордж Саравелос - шеф на европейската валутна стратегия на "Дойче банк" - обяснява процесите с други две причини. Първо - забавените темпове на ваксинация, особено в САЩ, които понижават доверието на пазарните играчи. И второ - растящите цени, които ограничават потреблението в много икономики. "Става дума за част от по-широките следпандемични поражения и е противоположно на очакванията при една наистина инфлационна среда. Това показва, че глобалното стопанство има много нисък таван на ускорение", заключава Саравелос. 

Кей ван-Пийтърсън - глобален макростратег в "Саксо кепитъл маркетс" в Сингапур - също смята, че глобалният растеж е превалил върховото си равнище, но щедрата парична политика на централните банки ще продължи да осигурява силна подкрепа на цените на глобалните активи дори когато започнат постепенно да ограничават покупките им. "Балансите на централните банки на Г-4 нарастват с 15% от 2008-а и това няма да спре", подчертава Пийтърсън. 

На този фон

цената на златото се задържа над 1800 щ. долара

за тройунция.

Благородният метал поскъпна още в средата на миналата седмица след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл успокои инвеститорите, че няма да оттегля паричните стимули, въпреки инфлационния натиск.

По време на изслушването му в Конгреса на 14 юли банкерът каза, че възстановяването все още не е напреднало достатъчно, за да започне да ограничава месечните покупки на активи. Същевременно, Пауъл увери законодателите, че той и колегите му са готови за незабавни действия, ако инфлационните очаквания се повишат значително. 

Ден по-ранно бяха публикувани данни, показващи най-мощния от 2008-а насам скок на потребителските цени през юни. Според Пауъл обаче високите инфлационни числа идват от малка група сектори, като самолетните превози и продажбите на коли втора употреба, и са свързани пряко със снемането на противопандемичните ограничения. Той обеща Федералния резерв да е много прозрачен относно редуцирането на стимулите, за да не разклаща пазарите. 

В следобедната търговия на 21 юли златото с незабавна доставка се търгуваше за малко над 1800 долара за тройунция след като в средата на миналата седмица се изкачи до 1829.89 долара за тройунция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във