Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвеститори бягат през аварийния изход

"Пикадили" ще търси разширяване на пазарното си присъствие в сътрудничество с "Карфур".
S 250 fd460a33 8ce7 4123 9f36 3d1302abf586

Хората с парите и идеите вече са по-внимателни и премислят всеки ход, което обяснява малкото сделки у нас през изминалата 2014 година. Но в някои от тях не може да не направи впечатление платената сума. Чуждестранни инвеститори си заминаха, български ги заместиха, стратегически партньори навлязоха във фирми от ИТ сектора - това са важните събития в сектора на вливанията и придобиванията у нас през изминалата година.

Препродажбата на бизнес не е нещо необичайно в корпоративния свят. Но за съжаление е безспорен знак за влошаване на икономическата среда. И някои инвеститори, недоволни от финансовите си резултати, предпочетоха да сменят мястото на дейност...

Бягството на чуждестранни компании заради неуредици у нас - пазарни, съдебни, нормативни и други, не е нещо ново, но когато си отиват фирми с имена като Baumax, Praktiker, Delhaize Group ("Пикадили) например, не може да не изпитаме тревога. Това заедно с по-ниската доходност (какво ли са очаквали, след като България е най-бедната страна в Евросъюза) е накарало някои от компаниите да потърсят аварийния изход.

От друга страна, няколко сделки в ИТ сектора у нас впечатлиха пазара през миналата година. Хубавото е, че става въпрос за високотехнологични проекти, с които излизаме на международните пазари. Безспорно най-голямата за 2014 г. беше тази за

"Телерик"

Тя стана собственост на американската софтуерна компания Progress Software за сумата от 262.5 млн. долара. "Телерик" е проект, започнат преди дванадесет години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев.

Покупката ще събере две силно допълващи се компании, коментират представители на най-големата българска софтуерна фирма. Плановете са заедно да разработят и да предоставят цялостна платформа в "облака" и локална (on-premise) платформа. Заедно с това през декември основателите на "Телерик" станаха част от висшия мениджмънт на американската фирма, базирана в Бедфорд (Масачузетс).

В една от най-големите сделки в аутсорсинг сектора пък технологичният гигант TeleTech Holdings Inc. купи аутсорсинг компанията

"Софика груп"

По този начин американците разширяват географското си присъствие, услугите и езиците на обслужването.

"Софика груп" е създадена през 2004 г. и е най-голямата у нас в областта на предоставяне на услуги за управление на клиенти с офиси в София и Пловдив, а също в Скопие. Най-големите акционери в дружеството бяха Богдан Петров, който е съосновател и член на борда (с 225 акции), и Павел Езекиев - съосновател и председател на съвета (с 217 дяла), а "Рослин Партнърс България" АД - София, притежава 122 акции. Цената не е обявена, но по-важното е, че беше привлечен един стратегически инвеститор в сектора. Сделката е знак и за потенциала за развитие на аутсорсинг индустрията у нас.

Стратегически инвеститор ще подкрепи бизнес плановете и на

"Еврохолд България"

Фондът KJK Fund II Sicav-Sif, който е част от финландската компания KJK Capital Oy, е закупил 12% от капитала на мегахолдинга за 15.7 млн. лева. Предвижда се основната част от средствата да се използват от "Евроинс Иншурънс Груп", която обединява инвестициите на "Еврохолд" в застрахователния сектор на Балканите. С парите ще бъде подкрепено изпълнението на стратегията й за разширение, а пазарът се оценява като много перспективен.

"Старком холдинг" остава мажоритарен акционер с непроменен дял и в края на септември контролира 50.05% от акциите на "Еврохолд". Другият голям акционер в дружеството е "Дар финанс" ЕООД, което е свързано с бившия банкер Атанас Тилев. То държи 19.94% от книжата с право на глас. Останалите акции са собственост на други фирми и на индивидуални инвеститори.

Във фармацевтичния сектор през ноември братя Домусчиеви придобиха пълен контрол над

"Хювефарма"

Чрез контролираното от тях дружество "Адванс Пропъртис" ООД те изкупиха дела от 36.6% на партньора си "Рохатин груп". Стойността на сделката не беше съобщена. Софийската фирма се занимава с разработването, производството и продажбата на ветеринарномедицински продукти и хранителни добавки, както и на някои основни съставки, използвани в продукти за хуманната медицина. Тя е основен акционер в предприятието "Биовет" АД в Пещера и притежава 82.36% от капитала му. "Хювефарма" е спонсор и на най-успешния български футболен отбор в последните години – "Лудогорец".

Събитието в куриерския бизнес беше влизането на френския пощенски държавен гигант La Poste в

"Спиди"

- София. Дъщерното му дружество GeoPost закупи 25% от българската фирма. В случая мажоритарният собственик - "Спиди Груп" ЕАД, се отказа от полагащите му се акции при увеличението на капитала, които бяха записани от стратегическия инвеститор. Сделката предвиждаше българската куриерска фирма да финализира покупката на дружествата на GeoPost в Румъния и България.

Безспорно сред по-значимите сделки с български купувачи са продажбите в

сектора на търговията на дребно

Много вериги магазини, занимаващи се със стоки за дома и бързооборотни стоки, пострадаха заради спада в строителството и свитото потребление.

Австрийската компания "Баумакс" (Baumax AG), най-голямата верига от типа "Направи си сам" в България (като приходи и търговска площ), се раздели с бизнеса си в няколко държави в Източна Европа, включително и у нас, изпълнявайки плана си за преструктуриране, който включваше и затваряне на губещите магазини. Купувач на бизнеса й е "Хедус" АД, с основен акционер "Ей Си Карпет", който контролира над 99% от капитала. Цената на сделката бе 1 евро, но купувачът поема дълговете. Групата обединява фирми, които търгуват с подови настилки под марката Carpet Max.

Купувачът наследи осем магазина у нас - два в София и по един в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора. Повечето от тях са взети под наем. Мениджърите на "Хедус" обявиха, че смятат да запазят марката и магазините, но ще оптимизират доставките, за да се намалят цените на стоките.

В другата голяма сделка с верига от типа "Направи си сам" фирмата "Видеолукс холдинг", собственик на веригата "Технополис", изкупи магазините на Praktiker у нас. Цената на сделката не беше коментирана. И тук финансови проблеми станаха причина компанията майка да се раздели с бизнеса си. Това се случи десет години след влизането й в България.

Веригата от хипермаркети за потребителска електроника и електроуреди "Технополис" има 31 магазина у нас с повече от 1800 служители. С покупката тя добави към активите си още 9 магазина на Praktiker (в най-големите областни градове), в които работят 567 души. Новият собственик обяви, че ще запази бизнеса в сегмента "Направи си сам" и ще продължи да я развива под немската марка.

От началото на 2014 г. веригата от супермаркети с търговската марка "Пикадили" е собственост на българското дружество "АП Март". Негови собственици са Ангел Ангелов и Петър Дудоленски. "Градус" е семейна фирма на братята Иван и Лука Ангелови, които освен бизнеса с пилешко месо контролират рафинерията за олио "Бисер олива" и имат инвестиции във винарна и в търговски център в Бургас. Ангел Ангелов е син на Иван. Петър Дудоленски пък има опит в управлението на молове и на други недвижими имоти.

Белгийската компания "Делез Груп" (Delhaize Group) за търговия на дребно с хранителни стоки влезе в компанията през 2011-а и е вторият чуждестранен инвеститор, който я препродава. Преди него сръбският холдинг "Делта" закупи 85% от "Пикадили". Белгийците се освободиха от бизнеса си в сделка, чиято цена не се съобщи.

Магазини от веригата "Пикадили" има в единадесет града, но най-много са в София, Варна и Пловдив. Общият им брой е 54.

Негативната тенденция от последните години за изтегляне на големи чуждестранни компании вероятно ще е част от икономическата картина у нас и през тази година. Въпросът е ще се намерят ли български фирми, които да ги заместят на пазара.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във