Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПРАВИЛА НА МОСКВА

Набраните през миналата година 4.6 млрд. щ. долара от девет руски компании, чрез първоначална публична емисия на акции на Лондонската фондова борса, са сравнително скромна сума. Тя обаче може да нарасне значително през 2006-а. Стойността на акциите, които поне 20 фирми от Русия се очаква да продадат на международни инвеститори през следващите месеци, при условие че няма промяна в първоначалните им планове, ще се умножи поне четирикратно и ще достигне 18-25 млрд. щ. долара. Първи в редицата е руският телекомуникационен гигант Комстар Ю Ти Ес (Comstar UTS), който в края на януари оповести намеренията си да продаде ценни книжа на стойност между 950 млн. и 1.2 млрд. щ. долара на фондовите борси в Москва и Лондон. Лондонската емисия стана факт на 13 февруари. Нейният номинал от 1.06 млрд. щ. долара е втората по големина публична оферта на руска фирма на английското тържище. Засега палмата на първенството държи телекомуникационният холдинг Система, който емитира книжа за 1.56 млрд. щ. долара.
Рисковете от инвестиции в Русия не са изчезнали - ограничена защита на правата на миноритарните акционери, ширеща се корупция, непоследователно данъчно законодателство и противоречиво прилагане на законите от съдилища и регулаторни органи. Търговията на акции след ползване на вътрешнофирмена информация не се смята за престъпление, макар че може да последват умерени административни наказания, ако бъде разкрита. Критериите за разгласяване на фирмена информация са коренно различни от западните... И въпреки всичките тези опасности инвеститорите са запалени по придобиването на ценни книжа от руски компании.
Основната причина, според Гергели Ворош, управляващ директор в щатската инвестиционна банка Морган Стенли, са бързият икономически растеж и огромният потенциал на потребителския пазар в Русия. БВП на страната след 1999 г. се увеличаваше средно със 7% годишно, което позволи на зараждащата се средна класа да постигне известна степен на благополучие. Например в Москва днес има повече нови японски коли откогато и да е било преди, а хората в заведенията говорят за ипотеките си - немислима тема допреди пет години.
Видимият ентусиазъм на западните инвестиционни фондове към руски ценни книжа е основателна причина за радост от страна на шефовете на компании (които в повечето случаи са едновременно и собственици и мениджъри). Миналата година те спечелиха над 2 млрд. щ. долара от пласирането на собствените си акции, като освен пари в брой те се надяват да получат и един вид застраховка срещу грабителското отношение на правителството. Защото към фирмите в немилост могат да бъдат предявени искания за плащане на фантастично високи данъци и такси, за да бъде предотвратено отнемането на лицензите им. Руските шефове на фирми вярват, че ако чуждестранни институции се регистрират като техни акционери, това би възпряло държавата да предприема враждебни действия към тях. Тази логика обаче е твърде спорна, като се имат предвид трусовете в петролния гигант ЮКОС и последвалото му разчленяване, за да бъде измъкнат от ръцете на неконтролируемия магнат Михаил Ходорковски. Той пък отдавна е в затвора, въпреки че империята му имаше акционери и чуждестранни институции.
Дори без държавните домогвания инвестициите в един развиващ се пазар като руския са предразположени към колебания. Например веригата супермаркети Пятерочка в Москва и Петербург неотдавна претърпя пазарен срив. През май 2005 г. собствениците й организираха първоначална публична емисия на глобални депозитарни разписки (инструменти, които се регистрират на чуждестранни тържища вместо акции) на Лондонската фондова борса с номинал 639 млн. щ. долара. Първоначално котировките им литнаха нагоре и достигнаха над 80% от емисионната им цена, но на 9 декември паднаха рязко и загубиха 35% от пазарната си оценка. Според инвестиционната банка Ю Еф Джи това е бил най-големият в историята еднодневен спад на котировките на руски глобални депозитарни разписки. Причината пък беше повече от прозаична. През септември 2005-а Пятерочка обяви, че продажбите й за 2005 г. ще достигнат 1.6 млрд. щ. долара, а впоследствие намали прогнозните си резултати с 15 процента. Обясненията на шефовете й не предотвратиха паническото бягство от книжата. Това беше спасителен урок за нас, казва президентът на веригата Дейвид Ноубъл и уточнява, че даже след 35% спад акциите все още се котират над цената на емисията.
Голямото изпитание за руските ценни книжа се очаква това лято. Държавният петролен гигант Роснефт (Rosneft), оглавен през юли 2004 г. от един от най-близките сътрудници на Путин - Игор Сечин, планира да продаде акции на стойност 20 млрд. щ. долара, съобщи главният изпълнителен директор Сергей Богданчиков в интервю в Лондон на 14 февруари. Основната цел на емисията е да се диверсифицира акционерната структура на компанията сред инвеститори от всички континенти, както и да влее свежи пари в трезора й. Те ще послужат за намаление на натрупания края на септември 2005 г. дълг от 11 млрд. щ. долара и за инвестиции в нови проекти, които да увеличат крайната продукция с 67% (до 2.5 млн. барела гориво на ден) до 2015 година. В случай на успех емисията на Роснефт ще счупи досегашната рекордна продажба на акции от 18.4 млрд. щ. долара на Ен Ти Ти ДоКоМо през 1998 година. Освен че ще обогати фирмените шефове, тя би помогнала да се разсеят опасенията около групировката, (която в края на 2004 г. придоби по доста оспорван начин основните производствени активи на ЮКОС) и ще изпрати сигнал, че пазарът има доверие в умението на Путин да постигне приемственост в края на мандата си през 2008 година.
Чуждестранните инвестиции, които поощряват прозрачността и отчетността, са несъмнено прекрасно нещо. Засега обаче инвеститорите не са склонни да залагат на политиците и без да усетят сигурността на управляващите Запада норми, нищо чудно да поизчакат пред прага на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във