Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвестиционните посредници са умерено оптимистични относно търговията на БФБ

Очакванията за динамиката на индексите на "Българската фондова борса" АД през четвъртото тримесечие на тази година са предимно за запазване на техните нива спрямо края на третата четвърт на 2020-а.  Това показват резултатите от последния тримесечен бюлетин на Министерството на финансите: "Финансов сектор: оценки и очаквания".

Общо преобладават неутралните отговори. При групите посредници банките и инвестиционните посредници са оптимисти, докато управляващите дружества и пенсионноосигурителните дружества очакват по-скоро понижения. Разнопосочната динамика на индексите през третото тримесечие се прехвърли и в началото на четвъртото. През октомври и ноември и трите индекса имаха волатилно представяне. BGBX40 се повиши, докато SOFIX и традиционно добре представящият се BG REIT бяха близо до нивата си в края на септември. През декември факторите, влияещи и на валутния курс, допринесоха за възходящо движение на индексите.

Инвестиционните посредници са умерено оптимистични относно динамиката на търговията на "Българската фондова борса" АД (БФБ) през четвъртото тримесечие, а оценките им се подобряват спрямо третото тримесечие. Умерено нарастване се очаква както по отношение на реализирания оборот от търговия, така и по отношение на броя реализирани сделки с акции и облигации на БФБ.

Очакваното повишение на оборота и броя сделки може да се свърже с няколко фактора. Традиционно капиталовите пазари се активизират в края на годината. Новините за готовността на няколко фармацевтични компании за доставки на ваксини срещу COVID-19 и начало на ваксиниране на желаещите през декември донесе оптимизъм за пазарите. Положителна реакция от страна на инвеститорите в международен план имаше и след засилването на сигурността относно победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ.

По отношение на броя на новите емисии акции и облигации, листнати на БФБ, нагласите на анкетираните са той да остане без промяна спрямо третото тримесечие. На този етап очакването относно новите емисии акции се сбъдва, след като за изминалото време от третото тримесечие има една новорегистрирана емисия – колкото и през третото тримесечие. В сегмента на облигациите също има само една нова емисия, като по този начин е налице понижение в сравнение с предходното тримесечие, когато имаше четири нови емисии.

Умерено нарастване се очаква както по отношение на реализирания оборот от търговия, така и по отношение на броя сключени сделки с акции и облигации на "БФБ-София". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във