Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвестиционната компания HR Capital завършва годината с IPO

HR Capital ("Ейч Ар Кепитъл" АД) планира да набере близо 1.5 млн. лв. с опция за допълнителни близо 1 млн. лв. чрез първично публично предлагане на пазара на растеж на "Българска фондова борса" (БФБ) - BEAM.

Компанията ще предложи на инвеститорите 333 000 броя безналични, поименни, свободнопрехвърляеми акции клас „А“, при емисионна стойност на всяка акция от 4.48 лева. Очаква се датата на IPO аукциона на борсата да бъде на 15 декември. Методът на провеждане ще е на принципа на най-големия остатък, където в случай на по-голям интерес и презаписване, акциите ще се разпределят пропорционално между всички инвеститори. В тази ситуация е предвидена и така наречената “greenshoe” опция, в която при презаписване от над 1.5 пъти, един от акционерите ще предложи допълнителни до 220 000 съществуващи обикновени акции на същата емисионна цена на втория ден от предлагането. Водещ мениджър по предлагането е инвестиционния посредник "Карол" АД.

HR Capital е инвестиционна компания, основана от Христо Христов – предприемач, инвеститор и изпълнителен директор на Дарик радио. Дружеството залага на успеха на дигиталната трансформация и дигиталната икономика - български компании и фондове, които създават иновация, технологии и създават визията за едно по-добро бъдеще. За последните четири години HR Capital е постигнал над 3.5 пъти увеличение на инвестирания капитал.

Сред компаниите, в които HR Capital участва, са водещи имена в областта на електронната търговия, телемедицината, смарт фермерство, дигиталните услуги и високите технологии. Сред тях са eBag - лидер в онлайн търговията на хранителни стоки, BIODIT - специализирана в разработването на биометрични системи за сигурност, Superdoc & Healee - платформи за телемедицина и онлайн запис на час при лекар, Agrigate Media - медия в областта на селското стопанство.

Инвестициите на компанията са и в три успешни фонда: Endeavor Catalyst - фонд с над 200 инвестиции, сред които и 29 компании еднорози, Eleven 2.0 - с един значителен екзит (SMS Bump към Yotpo), и компании като Payhawk, GTMHub,  Nitropack, eBag, Econic, както и новият фонд - Eleven 3.0.  

По този начин се постига диверсификация на портфолиото и минимизиране на риска.

HR Capital инвестира преди всичко в онлайн бизнеси, които са в състояние да скалират своята дейност в изключително бързо темпо благодарение на възможностите, които предоставят информационните технологии. Освен с инвестиции, компанията помага и в развитието на компаниите да достигнат до големи аудитории, с маркетинга и продажбите на техните продукти и услуги, благодарение на силното й медийно присъствие на пазара.
В същото време очаква монетизация при влизане на чуждестранни инвеститори, които ще се възползват от предимствата на глобализацията - инвестиция в иновативни български стартъпи.

Средствата, акумулирани по време на планираното IPO се планира да бъдат използвани за последващи инвестиции в компаниите от портфолиото, в най-добрите иновативни компании, които екипът на компанията следи, и в утвърдени фондове, с които ще се улесни достъпът на инвеститорите до световни иновативни компании „еднорози“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във