Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвестициите в сектора

КАРЕ към "Виното ни губи....

 

Няма лозаро-винарски предприятия, които да са фалирали или да са затворили заради кризата или заради липса на пазари. Това един от стабилните отрасли в сектор "Земеделие". А от Изпълнителната агенция по лозата и виното отбелязват засилен интерес към отрасъла и от български, и от чуждестранни инвеститори, в това число и от страни с утвърдени традиции на този пазар - френски, немски, италиански, американски.

Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор в периода 2014-2018 г. разполага с бюджет от 134 млн. евро. Всяка година се приемат проекти за засаждане на нови лозя. А средствата, отпуснати по програмата, се усвояват в максимален размер. Финансирането е 75% от необходимата сума, която се осигурява от европейски средства. За останавлите 25% всеки кандидат се е самофинансира.

Площите с нови лозя, които се засаждат в страната, нарастват с по 10 000 -15 000 дка годишно. Лозовите масиви са общо 600 000 декара. Квотата, която имаме като страна членка на Евросъюза, ни позволява да поддържаме 802 хил. дка, но сега площта на лозовите насаждения е по-малка. Освен това всяка година, освен че се увеличават площите, се обновяват и насажденията - изкореняват се стари и се засаждат нови на тяхно място. Агенцията отбелязва увеличение и на броя на желаещите да откриват винарски предприятия - малки семейни винарни или винпроми. В момента в страната се работи по 19 проекта, които ще започнат да работят до края на годината. Повечето от новите винарни следват и модната тенденция да инвестират в дегустационни зали, за да могат да се включат в маршрутите за винен туризъм.

Българските винари реагират бързо на новостите. При разширяване на масивите те първо проучват какво вино и грозде ще се реализират, какво е търсенето им на световния пазар, а и на българския. Сред предпочитаните са традиционно познатите сортове Каберне, Мерло, Сира, както и белите - Шардоне, Вионие, Пино Гри.

Заедно с това се разширява и броят на сор­товете, като се отг­леж­дат, и нови и непознати за страната ни досега - например Вил­неа, Каберне, Сира и Гренаж, както и редица други. Сред екзотичните са Мускадел, Просеко. С появата им на пазара се създават купажи, които включват три-четири или пет сорта. Това пък дава повече възможности за избор на клиента, а и за раз­ширяване на кръгозора на любителите на вино.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във