Банкеръ Daily

Пазарни очаквания за 2020-а

Инвестициите в проциклични книжа ще доминират пазара

Никой не очакваше подем на борсовите индекси в годината, претрупана  със слаби икономически данни, с търговски престрелки и с несекващи  вълнения около BREXIT. В тези условия европейските акции приключват 2019-а с високо самочувствие и с най-солидната си за последното десетилетие печалба, оборвайки всички прогнози за погром. И макар  повечето пазарни анализатори да смятат, че повторение на тазгодишния подем е малко вероятно, портфейлните мениджъри все още съзират възможности за печеливши ходове на доста места, вариращи от банковите до енергийните акции и от фирмите, генериращи мощни кешови постъпления до книжата с устойчиви дивиденти.

Отиващата си година поднесе множество изненади.

- Дългогодишният "двойкаджия" Гърция е напът да приключи 2019-а като най-печелившият фондов пазар в света -  с 47% ръст.

- Окрилени от напредъка на търговските преговори между Пекин и Вашингтон, котировките на цикличните книжа се възстановиха мощно и през второто полугодие изпревариха акциите на компаниите, осигуряващи постоянни дивиденти и стабилна доходност.

- След повсеместните загуби през 2018-а, всички  сектори преживяха  подем.

- 2019-а беше и година на рекордни  количества дългови книжа, отчели  отрицателна доходност. Подновиха  монетарните си  стимули  най-големите международни централни банки.

На този фон парични мениджъри представят своя избор и инвестиционни предпочитания за 2020-а, събрани от агенция "Блумбърг".

Томас Лер - стратег във фирмата за управление на активи Flossbach von Stroch, не очаква "нито рецесия, нито прекалена еуфория, а по-скоро скромен световен растеж". Лер добавя, че дружеството му ще се съсредоточи върху книжата на компаниите, които устояват на временните насрещни ветрове и предлагат разнообразни продукти.

Маркъс Поуп - портфейлен мениджър във фонда DWS Smart Industrial Technologies, коментира, че "Китай продължава да редуцира прекомерната си задлъжнялост и на фона на  все още нерешените търговски спорове, остава сложен обект за инвестиции". Дружеството на Поуп управлява активи за 904 млн. щ. долара и успя да повиши пазарната си оценка с 33%, побеждавайки 85% от конкурентите си. Поуп очаква фундаменталните икономически показатели да останат слаби до второто полугодие на 2020-а и смята, че "степента на подобренията може да разочарова консенсуса".

Макс Кункел - главен инвестиционен стратег на фирмата за глобални финансови услуги UBS Germany гледа предпазливо към  Европа и  противно на общото мнение, предвижда по-скоро свиване на печалбите,отколкото възстановяване на растежа. Той не очаква "втора фаза на търговската сделка между Вашингтон и Пекин"  преди изборите в САЩ и смята, че данните за индустриалния продукт ще се подобряват, но несигурността, с която се сблъскват  промишлените производители ще ограничава капиталовите разходи и растежа. Той предлага да се инвестира балансирано в акции както на циклични, така и на противоциклични фирми и да се акцентира на качествените компании със солидни баланси и стабилни печалби, както и на книжата, носещи устойчиви дивиденти. Кункел е на мнение, че банките, чиито акции са най-евтини след тези на автомобилните фирми, няма да останат "париите  на пазара"   . Инвестиционният стратег харесва банковите книжа заради прекалено ниските им оценки и посочва като положителен знак ръста на заемите и намалението на необслужваните кредити.

Филипе Берганя - мениджър на фонда Man GLG Iberian Opportunities, вижда потенциал  банковите акции да станат големите победители на 2020-а. Той добавя, че "засега все пак не изглежда пазарът да е позициониран точно за такъв развой".

Карлос Гутиерес - шеф на поделението за фирмени книжа в испанския мениджър Dunas Capital AM, предпочита за  2020-а   подценените и генериращи силни кешови постъпления фирми като Logista, Atos, Capgemini, Total и Royal Dutch Shell . Той  планира малки експозиции в компании с висок оборот като Carrefour и Telefonica. Гутиерес ще потърси и акции на циклични дружества, чиито оценки вече отговарят на дълбокия срив на производствата им и визира като примери Renault, Gestamp, Heidelberg Cement и Aperam.

Акциите на фирмите от петролния и газовия бранш, които се класифицират като проциклични, са потенциална възможност за някои инвеститори след разочароващата година за сектора. Сантяго Матео - водещ портфейлен мениджър във фонда Caixa Bank Bolsa Dividento Europa, смята, че книжата на Repsol си заслужават през 2020-а. Енергийният е един от генериращите печалби сектори, "забравен" при последния подем, добавя Матео, защото пазарът не е убеден в положителното въздействие на новата регулация IMO2020. Става въпрос за влизащото в сила на 1 януари изискване на Международната морска организация корабите да използват горива с по-ниско съдържание на серен двуокис. От което, според Матео, ще спечели Repsol. Освен това експертът харесва компанията и заради водещата й роля в надпреварата за преход към по-зелена енергия, без това да компрометира дивидентите й.

Не липсват и противоположни призиви. Фахад Хасан - фондов мениджър в Atlantic House Fund Management - обича Micro Focus и го  определя като "възможност  с ниска оценка". Акциите на водещата световна компания за корпоративни софтуерни продукти загубиха 36% от пазарната си оценка през 2019-а, след 45-процентен спад през 2018-а. Хасан вярва, че дружеството има време и потенциал да генерира достатъчно приходи, за да редуцира задълженията си и да продължи да плаща дивиденти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във