Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИНВЕСТИЦИИТЕ В ДИАМАНТИ - НАЙ-ДОХОДНИ

За първи път през последните 25 години производството на диаманти намалява. Това може да направи инвестициите в тези най-ухажвани камъни по-доходни и от най-добре представящите се в момента базови метали - мед, никел и цинк. Експерти от бранша очакват до 2015 г. добивът от диамантените мини да спадне с 2% след около 9-процентния ръст на производството им през последните пет години. Снижението ще съвпадне с увеличеното търсене на скъпоценните камъни, стимулирано от стопанския бум в Китай и Индия. Само Китай е повишил двойно покупките на бижута от 2001 г. насам и експерти прогнозират ново 20-процентно увеличение през тази година. Именно очертаващата се пропаст между търсенето и предлагането ще превърне диамантите в най-перспективния инструмент за инвестиции.
Необработените диаманти не се търгуват на борсите. Базираната в Йоханесбург компания Де Беерс, която реализира 60% от световния добив на камъните, провежда десет продажби годишно, за да избере група от купувачи от държавите, които ги обработват, включително и Белгия и Израел. Така акциите на производителите на диаманти се превръщат в най-лесния за инвестиране актив. Един от тях е базираната в Дъблин Африкън дайъмъндс, чиито акции скочиха почти тройно през тази година. Утрои се цената и на Сиера Леоне дайъмънд - регистрирана във Великобритания компания за производство на диаманти, която развива дейност в Западна Африка. А ценните книжа на Петра дайъмъндс, (регистрирана на остров Джърси), която добива скъпоценните камъни в Ангола, Южна Африка и Ботсвана, са поскъпнали с 52% от началото на годината насам. За сравнение, индексът на Блумбърг - Bloomberg World Mining на 48 компании за базови метали, включително и световният лидер по добив на никел Норилск никел, е увеличил пазарната си оценка с 21% през същия период.
Стойността на необработените диаманти се очаква да скочи с 30% през идните шест години, прогнозира анализаторът Джеймс Пиктън от английската фирма Дабълю Ейч Айрлънд, а той следи сектора от 35 години. Проучванията му показват, че скъпоценните камъни носят по-висок доход от златото от 1948 г. насам. Средната цена на 114-те млн. карата скъпоценни камъни, които се продават всяка година на световния пазар, е малко над 7 млрд. щ. долара. Например през 2000 г. са били произведени 110 млн. карата диаманти на стойност 7.8 млрд. долара.
Ценовият възход на стоковите борси, който продължава вече пета година, качи цените на суровините до рекордни нива. Медта е поскъпнала двойно през миналата година, никелът - със 77%, а златото е почти с 50% по-скъпо. За да съответства на средния ръст на цената на диамантите от 1948 г. насам, жълтият метал трябва да бъде около 750 щ. долара за тройунция (в момента цената му е около 650 щ. долара), пресмята 70-годишният Пиктън. А за да се изравни с кошницата от най-качествените камъни, златото трябва да достигне около 2000 щ. долара за тройунция.
Очертаващите се по-високи от средните доходи от инвестиции в диаманти през идните няколко години стимулират производителите от бранша да харчат повече пари за разкриване на нови находища. Де Беерс смята да инвестира 11.2 млрд. ранда (75 млн. щ. долара), за да отвори наново мината Воорспойд в Южна Африка, която бе затворена преди 97 години, и още 1 млрд. ранда за проучване на морското дъно на южноафриканското крайбрежие. В Канада пък компанията ще похарчи 2 млрд. кан. долара (1.8 млрд. щ. долара) за увеличение на добива от мините Снап лейк и Виктор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във