Банкеръ Daily

CNBC:

Инвестицията на Tesla в биткойн донесла 1 млрд. долара печалба

Американският корпоративен гигант Tesla поне "на хартия" е реализирала печалба от близо 1 млрд. долара от своята инвестиция в биткойн, съобщи CNBC, позовавайки се на борсов анализатор. Компанията е на път да отчете по-висока печалба от инвестицията в биткойн, отколкото от продажби на електромобили през 2020 година.

По-рано този месец Tesla разкри пред Американската борсова комисия, че е купила биткойн на стойност 1,5 милиарда долара. Покупката се случила през януари, но компанията не разкри повече детайли, например на каква цена е закупила биткойни. Остава неясно и дали производителят на електромобили е продал част от натрупаната криптовалута. 

Пазарната капитализация на биткойните надхвърли 1 трилион долара за първи път миналата седмица, а цената на криптовалутата е нараснала с 94% от началото на годината до момента.

Според данни на CoinDesk цената на биткойна е скочила от средна стойност от 34 793,45 долара на 31 януари до 57 487,03 долара на 20 февруари. Този резултат представлява ръст от 65%, което би означавало, че инвестицията на Tesla от 1,5 млрд. долара може да е донесла на компанията печалба от 975 млн. долара.

"Макар че инвестицията в биткойн е странична дейност за Tesla, тя очевидно е била добра първоначална инвестиция, като тенденцията, която очакваме да последва, може да окаже голям ефект върху пyбличните ĸoмпaнии пpeз cлeдвaщитe 12 дo 18 мeceца", коментира анализаторът Даниел Айвс, който е направил и изчисленията за печалбата на компанията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във