Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инвестиции под лупа

Крипто претендентът

Скоростният ценови възход на Bitcoin, който спря рязко през втората половина на януари, пренасочи вниманието към алтернативната цифрова монета Ethereum. Тя има около 13% дял от пазарната оценка на криптопазара срещу грубо две трети на Bitcoin, по данни на CoinGecko.  

След рекордните 1439 щ. долара от миналата седмица, Ethereum постигна нов рекорд от 1476 долара на 25 януари. Което провокира предупрежденията на анализатори, че инвеститорите, търгуващи пазарни тенденции, могат да се качат на кораба на Ethereum, ако Bitcoin продължи да отслабва. Прогнозите са цената на Ethereum да скочи до 3000 долара през идните няколко седмици и до 10500 долара в по-дългосрочен план. 

Привържениците на виртуалната валута твърдят, че тя се различава от останалите цифрови монети заради връзката й с технологията Ethereum blockchain, която се използва най-активно за децентрализирани финансови приложения в света. Планираното обновяване на мрежата ще позволи на платформата да изпълнява сходни на "Виза" и "Мастъркард" брой транзакции. 

Феновете на Ethereum твърдят, че криптовалутата е "най-добре отплащащата се инвестиция на криптопазара от гледна точка на съотношението риск/възвръщаемост". Противниците им обаче смятат, че тя е по-спекулативна от Bitcoin. 

Очевидно, състезанието тепърва предстои. 

Имотен наплив

Цената на средно жилище в Лондон надвиши 500 хил. паунда за първи път в историята - над два пъти повече от нивото в национален мащаб. Това се случва въпреки предизвиканата от пандемията рецесия и тенденцията все по-голям брой лондончани да напускат столицата в желанието си да обитават по-обширни площи. 

Извън Лондон също не се усеща спад на интереса към покупката на собствени жилища. Благодарение на временните данъчни редукции, ценовият ръст достигна четиригодишен максимум през ноември 2020-а, а жилищните цени скочиха със 7.6% на годишна база, сочи официалната статистика. 

Новият данък за чуждестранните купувачи, който влиза в сила през април, и решението да се предложат специални документи при пътувания и получаване на гражданство за множество жители на Хонконг, вероятно също подгрява търсенето. Междувременно, по-младите купувачи изпитват сериозни трудности, защото банките нямат особено желание да кредитират срещу по-дребни лични спестявания. 

Оттук нататък по-нататъшната засилена активност на жилищния пазар и ценовият ръст ще се окажат по-скоро несъстоятелни в близко бъдеще, прогнозират експерти. Те се позовават на очаквания ръст на безработните, който ще отслаби търсенето. Все пак, заради рекордно ниските лихвени проценти, които подкрепят пазара, се очаква по-скоро спад, а не крах.

Жажда за метали

Традиционната застраховка срещу инфлация - златото, отново се върна в светлината на прожекторите. Жълтият метал получи подкрепа от номинираната за финансов министър на САЩ Джанет Йелън, която подчерта, че са необходими още разходи за справяне с пандемията и същевременно омаловажи тревогите за дълговите равнища. Това напомпа очакванията, че големи пакети от стимули ще повишат инфлацията. 

По-евтиният братовчед на жълтия метал - среброто, също буди интерес. Глобалните вложения в търгувани на борсата фондове, са най-високи в историята, по данни на агенция "Блумбърг". Среброто се използва също и в слънчевите панели и в други индустриални области, което означава, че металът може да спечели при ръст на промишления продукт. 

Оттук нататък очакванията са златото да намери опора на сегашните си равнища (1850 щ. долара за тройунция във вечерната търговия на 25 януари), защото растящият инфлационен натиск предполага запазване на по-ниските реални лихвени проценти. Ако пък Вашингтон одобри нови стимули, щатският долар ще остане под натиск, което е в подкрепа на златните котировки. 

Обратно в играта

Инвеститорите си отдъхнаха след като основателят на китайската "Алибаба груп" - Джак Ма - се появи публично след месеци в неизвестност. Краткият му коментар за благотворителните жестове, направен в чест на учителите от селските райони на страната, повишиха с 8.5% пазарната оценка на акциите на гиганта за електронна търговия. Ма не се беше появявал от началото на ноември 2020-а, когато китайските финансови регулатори отмениха дългоочакваната първоначална публична оферта на свързаната с "Алибаба" компания за финансови технологии "Ант груп", която трябваше да привлече грубо 35 млрд. долара от пазара. 

Малко след като Ма се появи на сцената, Пекин напомни кой командва парада. Народната банка на Китай обяви нови планове за ограничаване на монополите сред небанковите фирми за разплащания, към които се числи и услугата "Алипей" на "Ант груп", контролираща около 55% от пазара на мобилни плащания. 

Появата на Ма вероятно е знак, че отношенията му с регулаторните власти на страната се стабилизират. Но тепърва предстои неговата "Ант груп" да бъде разформирована, което ще подяде чувствително предишната й пазарна оценка. 

Впечатляващи постижения

COVID-карантините се оказаха предпоставка за отлична година за "Нетфликс". Гигантската аудио и видео платформа "рапортува" за 8.51 млн. нови абонати през последните три месеца на 2020-а, с което надхвърли прага от 200 млн. "посетители" за първи път, а акциите й поскъпнаха до рекордно високи цени. Ръстът на потребителите се оказа по-силен от прогнозите на анализаторите и на мениджмънта на компанията. 

"Нетфликс" обяви, че вече не се нуждае от външно финансиране за укрепване на растежа си и обмисля да изкупи обратно част от акциите си. Всичко това плюс фактът, че компанията процъфтя през 2020-а въпреки нарасналата конкуренция от подобните на нея субекти като "Дисни+", вдъхват надежди за дългосрочния успех на "Нетфликс".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във