Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инвестиции на кръстопът

Валутните експерти разсъждават върху бъдещите посоки на движение  на основните парични единици в света на фона на появилите се нови политически сътресения от рода на референдума за независимост на Каталуния и на слуховете за съдържанието на окончателния  списък от кандидати да оглавят Федералния резерв, след като изтече мандатът на сегашния му председател Джанет Йелън следващата  година.

Каталунците свалиха котировките на еврото, които бяха започнали да се възстановяват след резкия им спад през миналата седмица, а зелените пари не успяха да запазят скоростта, с която се  покачваха  и да пробият нивото на съпротива от 1.17 долара за едно евро. Което окуражи скептиците да заложат на паричните единици извън Щатите. Водещият мениджър на активи "Амунди" предпочете  европейските валути, включително и еврото, докато "Шрьодер инвестмън мениджмънт" залага на развиващите се пазари. Инвестиционната компания "Ийтън Ванс" пък смята, че подобряващите се перспективи за растеж извън САЩ могат да върнат долара в низходящата му посока на движение, която бе характерна за  почти цялата 2017-а.

Американската валута поскъпна през септември, след като Федералният резерв потвърди, че не се е отказал от още едно лихвено увеличение през декември, а президентът Доналд Тръмп обяви плановете си да ореже данъците. В сърцето на дебата за съдбата на долара е тлеещото съмнение за готовността на щатските централни банкери да продължат да качват лихвите и през 2018-а. Както и предпочитанията на инвеститорите към валутите на развиващите се пазари и на европейските страни. Хеджинговите фондове са скептични към зелените пари и "късите" им доларови позиции са скочили към края на септември до най-високата стойност от януари 2013-а насам, сочат  данни на Комисията за търговия на борсови фючърси.

"Амунди" пази "неутралитет" към долара и залага на ръст на еврото и  на шведската и на норвежката крона към азиатските валути. Експертите на "Шрьодер" пък смятат, че индонезийската и индийската рупия са по-изгоден залог заради високата им доходност и заради очакванията, че те ще спечелят от засилващото се световно стопанство.

Според валутни анализатори американските пари няма закъде да бързат и доларовият индекс, който следи щатската валута към шест основни нейни конкуренти, ще приключи 2017-а на кота 93.1 пункта, почти колкото е и в момента.

Не липсват и очаквания за поскъпване на щатския долар до края годината, макар че някои от тях го смятат за "корекция по време на дългосрочен низходящ тренд".

Фондови мениджъри пък прогнозират, че евентуално лихвено увеличение в Щатите през декември ще сложи край на доларовия подем за тази година и през първото тримесечие на следващата  зелените пари ще се движат в широкия диапазон между 1.10 и 1.20 щ. долара за едно евро.

В късната следобедна европейска търговия на 4 октомври доларовите котировки се задържаха в близост до 1.1760 за едно евро. Единната европейска валута пък укрепна към швейцарската и се устреми към 1.15 шв. франка за евро заради силните икономически показатели на еврозоната. Индексът, измерващ производствената активност в частния сектор, се е изкачил до 56.7 пункта през септември - най-силната му стойност за последните четири месеца. За бранша на услугите пък показателят се е повишил до 55.8 точки при първоначална оценка за подем до 55.6. Най-мощен е ръстът в Германия и в Ирландия. А икономическата активност във Франция се е увеличила най-бързо за последните повече от шест години.

Според Крис Уйлямсън - главен икономист на компанията IHS Markit, която изчислява индексите, постоянно нараства способността на блока на еврото да устои на всякакви политически шокове.


У нас


междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и в първите два на тази не беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна едва 937.6 млн. евро (1834 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 3.5% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във