Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Интуицията подведе търговците на дългове

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Всичко друго, но не и скучно бе това, което се случваше на  международните пазари на държавен дълг  през изминалата седмица. При сериозен обем и микс от идващи новини, свързани както с политическата обстановка в Италия и Великобритания, така и с икономическото развитие на САЩ, станахме свидетели на сериозна волатилност и дълбоки изменения на доходностите по някои позиции.

На Апенините за поредна седмица водещи са новините около бюджета на страната за следващата година. След като министърът на финансите Джовани Триа направи (не)възможното, за да убеди популистите от "Пет звезди" и Лигата да се откажат от някои от фискалните и социалните си стимули, в сряда пазарите бяха поуспокоени от неназовани правителствени източници, които твърдяха, че Италия ще се съобрази с изискванията на ЕС за бюджетен дефицит от максимум 2% от БВП. Малко след това обаче министър-председателят Луиджи ди Майо  обяви, че целевото равнище от 2.4% дефицит в бюджета остава. Засега поне ди Майо и компания губят обявената от тях "война с пазарите", като само за изминалите пет дни на търговия италианските дългови книжа добавиха цели 43.8 базисни точки - до 3.313%, към десетгодишните си книжа. Тези нива накараха някои анализатори да изразят опасения, че страната може да се засили по улея на дълговата спирала към сериозна криза в свят на затягащи се монетарни политики. Разпръскването на италианската "зараза"  засега поне изглежда овладяно. Доходността по десетгодишните испански книжа отбеляза  седмичен ръст от едва 2.9 базисни точки до 1.532 на сто.

Проблемите на периферията накараха инвеститорите да се обърнат към сигурността на ядрото на еврозоната. Десетгодишните немски бундове бяха търсена инвестиция и  доходността им отбеляза седмичен спад от 5.3 базисни точки - до 0.475%, като известна част от движението може да се приеме и за коригираща  вълна. Френските дългови книжа в сходен матуритет се търгуваха при доход от 0.819% и спад от 2.4 базисни точки в края на седмицата.

Освен в бундове  инвеститорите в джилтове също се оказаха на печелившата страна. След конференцията на управляващата Консервативна партия  Великобритания сякаш си отдъхна политически - премиерът Тереза Мей поне засега запазва поста си. Въпреки това нищо не изглежда променено - сделката за Брексит не е по-близо, а излизането на Обединеното кралство от Съюза изглежда все по-неясно и хаотично. На този фон доходността, търсена от инвеститорите по британските джилтове, отбеляза  седмичен спад от 3.1 базисни точки до 1.566 на сто.

По същото време инвеститорите в САЩ бяха на съвсем друга вълна. Привидно незасегнати от проблемите на Европа и водени от поредната порция силни данни за тукашната икономика , и по-точно за пазара на труда, борсовите участници търсеха риска на капиталовите активи, които за поредна седмица отбелязаха рекорди. Това пък постави трежъритата под натиск - тези с  десетгодишна срочност  видяха  седмичен ръст на доходността си от 5 базисни точки - до 3.103 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във