Банкеръ Daily

Пари и пазари

Интересът към занаятчийството като арт производство нараства

Над 30 предложения за участие на български занаятчии в световното изложение Homofaber във Венеция, организирано от фондация "Микеланджело" през 2020 година, е изпратила проф. д-р Светла Димитрова. Директорът на музей "Етър" представлява страната ни в Културния съвет, който консултира голямата европейска неправителствена организация, съобщават от пресцентъра на Община Габрово.

Фондацията е започнала своята дейност преди две години, а още първата експозиция Homofaber във Венеция е привлякла 410 специалисти - занаятчии и дизайнери. Представени са били 36 страни, а изложението е разгледано от над 62 000 посетители. На това изложение обаче български занаятчии не са участвали.

Интересът към занаятчийството нараства, но на занаятите вече не се гледа като на типово, а като на арт производство, което е ръчно, сътворено със специфични инструменти, от хора със специални умения. Едно производство, което търси нови идейни решения, нови форми, нови цветове. "Фондация "Микеланджело" е посредникът между занаятчиите и потребителите. Тя показва разликите между стоките, произведени ръчно, и стоките от масовото производство", коментира проф. д-р Светла Димитрова.

В Културния съвет към фондацията с по един представител участват 30 европейски държави. Задачата му е да открие и представи пред организацията най-добрите майстори, за да се прецени възможността те да участват със свои произведения на следващото изложение.

Културният съвет обсъжда и темите на изложението, където са представени традиционни и нетрадиционни сектори, фотоизложби. През 2020 година темата, която е определена е "Живите съкровища на Европа и Япония", тъй като Страната на изгряващото слънце е поканена да бъде партньор. През януари следващата година се предвижда посещението от фондацията в България, за да се направи подбор на изделията, които да бъдат включени в предстоящото изложение.

Според проф. Димитрова повечето от българските занаятчии се придържат към традиционното производство, което е пречка изделията им да достигнат до изложения от типа на организираното от фондация "Микеланджело". Връзката с художествените занаяти у нас е нарушена със снижаване на ролята на Съюза на българските художници по отношение на занаятчийското производство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във