Банкеръ Daily

Пари и пазари

Intel започва мащабен патентен търг заради навлизането на технологията 5G

Няколко месеца след обявяването на плановете си за излизане от бизнеса с клетъчни модеми, Intel започва мащабен патентен търг, на който ще бъдат продадени 8500 патента, които мултинационална корпорация е получила, за да стане част от мобилния свят, променен от технологията 5G, съобщава Business Insider.

Аукционът, който ще се проведе през август, ще включва клетъчното портфолио на Intel, в което са поместени около 6000 патента, свързани с 3G, 4G и 5G технологиите, 1700 патента, свързани с това, което докладът описва като "безжична реализация на технологии" и около 500 патента, които имат "широка приложимост" в индустрията за полупроводници и електроника.

Въпреки това се смята, че базираната в Сан Диего компания ще запази някои патенти, свързани с 5G мрежите, което може да предполага, че тя все още се интересува от някакво бъдещо присъствие в цялостния 5G пазар.

В същото време по-ранни доклади сочат, че Apple иска да закупи модемния бизнес на Intel в Германия. Твърди се обаче, че предстоящият аукцион ще бъде отделен от продажбата на германското звено на компанията. Докладът обаче предполага, че и двата аукциона могат да бъдат спечелени от един и същ купувач, въпреки че няма разяснения кой може да е той.

Intel реши да затвори своя бизнес за клетъчни модеми, след като Apple и Qualcomm решиха да заровят томахавката и да уредят неуредените си съдебни дела. Нейният най-голям клиент Apple се съгласи да купи 5G модеми от конкурента на Intel - Qualcomm.

Смята се, че Apple вече работи върху собствените си клетъчни модеми, които да бъдат инсталирани в бъдещите iPhone-и, но тези чипове очевидно няма да са готови до 2025 г., така че компанията ще разчита на Qualcomm поне дотогава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във