Банкеръ Daily

Пари и пазари

Иновативни производства оцветиха инвестиционния пейзаж

Министърът на икономиката Даниела Везиева с първа копка на разширяването на производствения комплекс на "Ролпласт".

Проблемите с веригите за доставки на суровини и материали, с реализацията на продажби и трудностите с намиране на кадри форсира плановете на някои компании за модернизиране на производството. Само за периода януари-октомври 2021 г. са сертифицирани общо 26 проекта, които ще разкрият 2521 нови работни места и "струват" общо... 1.18  млрд. лева.

.

В Индустриалната зона на Костинброд започва проект, свързан с разширяването на производствения комплекс на най-големия производител на PVC, дървени и алуминиеви прозорци, врати и щори в България. Инвестицията на

„Ролпласт Груп“ АД

е в размер на 18.2 млн. лв., оценена е със сертификат "Клас А" и включва строителството на нова административна сграда и на производствен цех за PVC дограми. Това е последният етап от изграждането на производствената база в Костинброд, чието изграждане започва през 2008 г. и струва над 70 млн. лева.

След официалното откриване на двете нови придобивки догодина, производствената база на "Ролпласт Груп“ ще бъде "закръглена" на 40 000 кв. метра. Компанията е cъздaдeна пpeз 2000 г. и е cpeд вoдeщитe пpoизвoдитeли нa PVC дограми и щopи в Eвpoпa. Има дъщерни фирми в Северна Македония, Сърбия, Гърция, Албания и Черна гора. Удостоена е със сертификат за инвеститор клас "А".

Сертификат за инвестиция клас "А" е връчен и на фирма

"Палфингер продукционстехник България" ЕООД

за проекта й "Създаване на център за споделени услуги" в София. Той е на стойност 4.432 млн. лв. и ще разкрие 200 нови работни места.

Компанията "Палфингер“ (Palfinger), чията централа е в Залцбург, е специализирана в разработка, конструиране, производство и търговия на кранове, мотокари и други повдигащи устройства.

Българският клон на "Палфигер" е отворен преди 15 години и разполага с две производствени предприятия: в Тенево - за производство на хидравлични цилиндри, и в Червен бряг - за производство на метални компоненти за кранове за нуждите на дъщерните компании в Словакия и Австрия.

До момента "Палфингер" е инвестирала в България над 50 млн. евро и е разкрила 1450 работни места.

Сертификат за инвестиция "Клас Б" получи фирма "

"САРК България" АД

за инвестиционния проект "Производство на медни жици" в Индустриален парк-Шумен. Размерът на вложението е 6.5 млн. лв., а с приключването на проекта ще бъдат разкрити 15 работни места. Целта е увеличаване капацитета на производството и разширяване на гамата от продукти с нов вид технология при производството на жила

"САРК България" е част от турския холдинг Sarkuysan A.S., смятан за най-големия производител на мед в южната ни съседка. Компанията е в България от 2017 г., когато инвестира 17 млн. лв. в завод за производство на електрически кабели за автомобилната промишленост и на специални проводници за авиационната и отбранителната индустрии. Проектът получи сертификат "Клас А" и ще осигури 40 нови работни места. Според фирмената статистика,около 50% от лeĸитe и лeĸoтoвapните aвтoмoбили в Eвpoпa изпoлзвaт ĸaбeли нa Ѕаrkuуѕаn. С продукти на кoмпaниятa работят и подизпълнители на NАЅА.

Министърът на икономиката Даниела Везиева  участва в церемония по първа копка за изграждане на нов логистичен парк на българска компания за търговия на бяла и черна техника

"Зора" АД

в Индустриален парк "София - Божурище". Общият размер на инвестицията ще е над 30 млн. лв. и се очаква проектът да бъде завършен до края март 2023 година.

Става дума за изграждането на административна сграда и складове за обслужване на републиканската търговска мрежа с обща площ от 80 000 кв. метра. Проектът предвижда постигане на пълна енергийна независимост чрез изграждане на собствена фотоволтаична инсталация плюс зарядна станция за електрически автомобили.


Немската "Оттобок" отваря още 300 работни места в Благоевград


В десетия производствен център на международната компания за медицинска техника в момента работят 225 човека. Така тя продължава разширяването на производствените си мощности в Европейския съюз.

Заводът в България произвежда множество ръчно изработени готови продукти и компоненти за медицинската техника. Голяма част от дейностите по сглобяване и производство са преместени от Дудерщат и Кьонигсзее (Германия) и от Виена (Австрия).

В България ще се извършват и някои от производствените етапи за изработка на инвалидни колички, които до момента са се осъществявали в Китай. Така готовите продукти ще бъдат на разположение много по-бързо и с по-високо качество. Екипите в Дудерщат, Кьонигсзее и Виена ще се фокусират върху своите стратегически компетенции. Избрани продукти от веригата за доставка, които до момента са били изработвани извън компанията, в бъдеще ще са част от собственото производство.

Новите продукти могат да се превръщат по-бързо в реалност, а съществуващите – по-бързо да се обновяват.

"Благоевград е идеалното място за новия ни завод: инфраструктурата е оптимална, хората са добре образовани, с разнообразни компетенции и с избора на тази локация ние създаваме допълнителни работни места в Европейския Съюз“, казва проф. Ханс Георг Недер, собственик и председател на Управителния съвет на Ottobock SE & Co.KGaA, по повод откриването на новото производство.

Благоевград е в логистично добре развит регион в Югозападна България, от гледна точка на служители и други работници също има значителни предимства. Местоположението позволява по-кратки, съответно по-устойчиви доставки. По този начин новият завод допълва производствената структура, така наречения Оперативен отпечатък (Operations Footprint) като част от Оперативната стратегия, заложена през 2018 г. от главния оперативен директор Арне Йорн. Обемът на инвестициите се движи в долната граница на двуцифрените числа в милиони евро. В бъдеще в Благоевград ще работят над 300 човека.

Строежът е завършен и новият завод е готов за работа. За "Оттобок" той ще разработва “wearable human bionics” – продукти на медицинската техника за хора с ограничена мобилност като протези, ортези и инвалидни колички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във