Банкеръ Daily

Пари и пазари

Информатор е награден с рекордните 200 млн. долара от пазарен надзорник

Върховният регулатор за търговията на финансови производни на Уолстрийт е превел почти 200 млн. щ. долара на информатор. Това е най-голямата изплатена досега награда за информация, представляваща изключителен принос по вече започнало разследване. 

Сведенията, предоставени от неназования източник, са позволили на Комисията за търговия на фючърсни контракти (CFTC) да открие преки доказателства за незаконни действия, отбелязва в официално изявление на 21 октомври контролният орган. Те са помогнали и на друг щатски федерален регулатор, както и на чуждестранна агенция да внесат свои обвинения по същия казус. CFTC дава награди за оказана помощ да предприема наказателни действия, както и за мерките на други национални или задгранични контролни органи, ако са изпълнени определени условия. 

Имената на информатора и на фирмата, обвинена в незаконно поведение, не са разкрити от CFTC в съответствие с политиката на федералното правителство да държи в тайна всякакви сведения, които биха могла да идентифицират самоличността на източника. Откакто е направила първото си плащане през 2014-а, CFTC е изплатила на "доносници" над 300 млн. щ. долара, включително и сумата за последната награда.  

Информаторите имат право да получат между 10% и 30% от събраните парични санкции. CFTC изплаща наградите от фонд, създаден от Конгреса и финансиран от платените на агенцията санкции. За финансиране на програмата не се вземат или удържат пари от засегнатите страни. 

Програмата за получаване на сведения от вътрешни източници на CFTC е помогнала за налагането на санкции за над 3 млрд. щ. долара, посочва в съобщението си регулаторният орган. Размерът на последната награда надхвърля рекордните 114 млн. щ. долара, които Комисията за ценни книжа и финансови услуги изплати на свой информатор през октомври 2020-а. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във