Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Инфлационни заигравки

Заслужено или не, германците често са сочени като твърде пестелива (да не кажем дори стисната) порода. За това твърдение вече са открити и доказателства. Заслугата е на австрийците - съседна нация, която е показала множество културни и исторически прилики с германците.

За пореден месец, през октомври, Австрия отчете с 0.8% по-висок ръст на цените, отколкото в Германия. И според заключенията на директора на управлението за икономически анализи на Австрийската национална банка - Дорис Рицбергер Грюнвалд основната причина е, че съгражданите й обичат да се хранят по ресторанти повече, отколкото съседите им - германците.

Изводът бил направен след продължителни проучвания на разликите в инфлационните равнища на двете държави, водещи до сектора на услугите. Което подтикнало госпожа Грюнвалд да възложи на анализаторите си да разнищят казуса. И те открили, че виновникът за разширяването на дупката е "слабостта на австрийците към хапването и пийването извън дома" - черта, с която те далеч превъзхождат германците.

Макар че кетъринг услугите и в двете държави отчитат сериозен ценови ръст напоследък, теглото им в австрийската потребителска кошница е почти тройно по-голямо, отколкото в германската, посочват икономистите. Съотношението се запазва дори когато от анализа се изолира туристическият бранш и съждението, че туристите посещават по-често заведения, отколкото местните жители.

Макар че австрийците прекарват повече време по ресторантите от германците, те в никакъв случай не оглавяват европейската класация по този признак. По данни на "Евростат" тази чест се пада на ирландците - почти една шеста от потребителската кошница на "изумрудения остров" се пада на тази категория. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във