Банкеръ Daily

Пари и пазари

Инфлацията в Турция достигна 3-годишно дъно от 8.6% през октомври

Турската инфлация сложи край на изненадите в страната, забавяйки се в съответствие с прогнозите. Потребителските цени нараснаха годишно с 8,55% през октомври, най-бавният темп от близо три години, и до 9,3% през предходния месец. Това сочат данните, публикувани от статистическия институт на Турция, цитирани от Bloomberg.

Периодът на ускоряване на цените ще продължи и през първото тримесечие на 2020 г., подчерта Мурат Уйсал, управителят на Турската централна банка. На месечна база потребителските цени са се повишили с 2%, като най-високото месечно увеличение е регистрирано при дрехите и обувките - с 11,7 на сто, следвани от жилищата, водата, електричеството и газа - с около 3%.

През септември миналата година инфлацията в Турция се покачи рязко до над 25%, като достигна 15-годишен връх. Възникналата впоследствие валутна криза изстреля нагоре цените на вносната продукция в югоизточната ни съседка. От тогава инфлацията се понижи и миналогодишният скок е причина обявеното днес равнище от 8,55% да изглежда ниско.

Турската лира спечели 0,2% спрямо долара днес, поскъпвайки за втори пореден ден. Така един долар се обменяше за 5.69 лири, а едно евро – за 6.35 лири.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във